Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvorecký most mezi Lihovarem a Podolím se začne stavět na konci prázdnin. Hotovo bude do roku 2025

Dvorecký most, který propojí Prahu 4 s Prahou 5, by se měl začít stavět na konci srpna či na začátku září. Hotovo by mělo být na přelomu let 2024 a 2025. Most přes Vltavu, který bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším, postaví za 1,075 miliardy korun firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher. Novinářům to dnes oznámili náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a předseda představenstva firmy Metrostav TBR Aleš Gothard.

Dvorecký most pomůže tramvajové síti v Praze

Dvorecký most je jednou z těch zásadních staveb, která pomůže k rozvoji tramvajové sítě v Praze a pomůže k rozvoji tramvajových tangenciálních linek v Praze," řekl náměstek Scheinherr, v jehož gesci je doprava v metropoli.

Konsorcium firem Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher vyhrálo podle náměstka tendr díky nejnižší nabízené ceně, nejkratší nabízené době postavení mostu a nejdelší nabízené délce záruční doby stavby. Firmy most postaví za 810 dní od převzetí stavby, avizoval Gothard. Na stavební práce bude platit záruka 72 měsíců a na železobetonovou konstrukci mostu 120 měsíců. Smlouvu by měla metropole s vybraným zhotovitelem stavby podepsat v tomto týdnu, sdělil Scheinherr.

Stavba Dvoreckého mostu přes Vltavu vyjde Prahu na miliardu

Stavba Dvoreckého mostu přes Vltavu, který spojí Prahu 4 a 5, vyjde na zhruba 1,08 miliardy korun. Stavět by se mohlo začít do dvou až tří měsíců a práce potrvají 810 dní. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům, pěším a přejezd budou...

Návrh mostu pracuje s krajinou vltavského údolí

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Právě na straně ze Smíchova by se podle náměstka měl most začít stavět. Architektonická podoba mostu vznikla již za minulého vedení města. Projektovou dokumentaci pro provádění stavby zpracovaly společnosti Tubes a Atelier 6. Pravomocné stavební povolení získala stavba na letos na jaře. Most bude na délku měřit 388 metrů a široký bude 16 metrů.

Návrh od architektů by měl nenásilně zapadnout do vltavského údolí. Při hledání tvarového řešení se autoři inspirovali Františkem Menclem, který byl projektantem mostů pro hlavní město Praha v první polovině 20. století. Mencl si podle nich dobře uvědomoval důležitost, aby most dobře zapadl do okolní zástavby a městské krajiny a nenarušoval svým vzhledem cenné panorama.

Nový most ze Smíchova do Podolí by mohl nést jméno Albrightové

Plánovaný most přes Vltavu s pracovním názvem Dvorecký by mohl nést jméno po zesnulé bývalé ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové, která se na Smíchově narodila. Návrh na pojmenování dostane magistrátní místopisná komise a...

FInální jméno mostu ještě není známé

Označení mostu Dvorecký most je pracovním názvem. Scheinherr letos dříve navrhl, aby most nesl jméno po zesnulé bývalé ministryni zahraničí Spojených států Madeleine Albrightové. O finálním jménu nového mostu se bude jednat.

Nyní se v metropoli staví Štvanická lávka mezi pražskými Holešovicemi a Karlínem. Od 16. května se v hlavním městě opravuje Barrandovský most. Letos jsou práce naplánované na 110 dní, další fáze oprav budou v příštích letech. Celkově by kompletní rekonstrukce měla stát 594,5 milionu korun. Renovace by se měl dočkat Libeňský most a památkově chráněný Hlávkův most.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ateliér 6

Štítky stavba, Dvorecký most, Praha, Most Zlíchov–Dvorce, Metrostav, Adam Scheinherr, Podolí, Strabag, Praha sobě, Vltava, František Mencl, Madeleine Albrightová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvorecký most mezi Lihovarem a Podolím se začne stavět na konci prázdnin. Hotovo bude do roku 2025  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.