Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tišší hudba a konec v devět večer. Praha 4 chce omezit koncerty v branických Ledárnách

Čtvrtá městská část se snaží o to, aby hudební akce v areálu Ledáren v Braníku byly méně hlučné a končily v devět večer. Spolu s pražským magistrátem toho chtějí dosáhnout vyhláškou nebo úpravou zákona.

„Vnímám pozorně hlasy občanů, kteří si v loňském roce stěžovali na hluk z venkovních koncertů v Ledárnách“

Podle starostky městské části tak jednají z popudu veřejnosti. „Vnímám pozorně hlasy občanů, kteří si v loňském roce stěžovali na hluk z venkovních koncertů v Ledárnách. Proto naše městská část přišla s touto iniciativou a jsem ráda, že jsme na hlavním městě konečně našli pozitivní odezvu,“ uvedla v tiskové zprávě starostka Irena Michalcová (ANO 2011).

V areálu Ledáren se totiž přes léto pořádá vždy několik hudebním vystoupení pod širým nebem, což lidé žijící v jeho okolí nelibě nesou. Letos to má být 19 koncertů v červnu, srpnu a září. Samotná vyhláška ale problém radnice neřeší.

„Městskou vyhláškou nelze například prodloužit ani posunout dobu nočního klidu, nelze stanovit ani hlukové limity pro koncertní činnost v denní době. Podle vyjádření legislativců by však zřejmě bylo možné omezit četnost konání koncertů na jednom místě na rozumnou úroveň. Cokoli nad to už neumožňuje řádné občanské soužití a lze považovat za důvodně obtěžující,“ vysvětlil radní Tomáš Hrdinka (ANO 2011).

Chtějí stanovit hlukové limity a parametry jejich měření

O úpravě jednají s radní Hanou Kordovou Marvanovou (Spojené síly pro Prahu), která má legislativu v kompetenci. Ty by mohla s výborem magistrátu připravit návrh vyhlášky nebo vůči Poslanecké sněmovně iniciovat snahu o novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví. V tom hygienické limity hluku z koncertní činnosti pod otevřeným nebem chybí.

Právě změna zákona je pro Hrdinku mnohem lepší varianta. Chce stanovit hlukové limity a nastavit parametry měření tak, aby odpovídaly typické délce koncertu.

V současné době městská část jedná s pořadatelem o úpravě programu i použité techniky. Počet koncertů snížili o polovinu a budou končit v devět večer. Zařídí směrové reproduktory a limitéry hluku, a na prvním koncertě profesionálně změří hlukovou zátěž v okolí a i u obyvatel, kteří si na hluk nejvíc stěžovali.

Ohodnoť článek

Foto Lucerna Music Bar

Štítky koncert, Braník, ledárny, hluk, stížnosti, ledárna, městská část, Praha, Pražský magistrát, ANO 2011, Irena Michalcová, Hana Kordová Marvanová, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tišší hudba a konec v devět večer. Praha 4 chce omezit koncerty v branických Ledárnách  |  Praha 4  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.