Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přejmenuje se Koněvova ulice v Praze? Většině místních je to jedno

Většina obyvatel pražské Koněvovy ulice se nevyjádřila v anketě radnice k tomu, zda si přejí přejmenování ulice na Hartigovu podle prvního žižkovského starosty. Mluvčí Prahy 3 David Šebek v tiskové zprávě oznámil, že na rozeslaný dopis reagovalo 944 z 3689 obyvatel, kteří jej převzali. Z těch, kteří se vyjádřili, 71 procent přejmenování nechce. Otázku nyní projedná zastupitelstvo městské části, o přejmenování by v případě jeho kladného stanoviska finálně rozhodovalo vedení magistrátu.

V případě provozoven se vyjádřilo jen 42 z oslovených 262

„Za údaj s největší vypovídací hodnotou považuji údaj o účasti v průzkumu. Zatímco na sociálních sítích se zdálo, že téma přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu budí opravdu obrovský zájem a že je tu velká část obyvatel této ulice, kteří se proti tomu staví, samotný průzkum ukázal, že pro většinu místních to zřejmě není podstatné téma," uvedl radní Prahy 3 Pavel Křeček (STAN). Dodal, že i v případě provozoven se vyjádřilo jen 42 z oslovených 262.

Radnice uspořádala i online anketu určenou lidem, kteří v Praze 3 žijí, pracují nebo studují. Za deset dní v ní hlasovalo 2273 lidí, z toho pro přejmenování se vyslovilo 63 procent. Křeček dodal, že se mu s úřady podařilo vyjednat, že v případě přejmenování by výměna občanských průkazů a technických průkazů u majitelů aut byla zdarma. „Další důležitou zprávou je, že drtivá většina úkonů by se obešla bez osobní účasti občanů," dodal.

Korunovační už nese název Ukrajinských hrdinů. Nové jméno dostal i přilehlý most

Na plotě Ruského velvyslanectví v Praze ode dneška visí nová místopisná cedule informující o novém názvu části ulice, kde sídlí. Místo Korunovační je to Ukrajinských hrdinů. Město přejmenovalo i nedaleký most, který se teď jmenuje podle...

O přejmenování budou v úterý 21. června jednat zastupitelé Prahy 3

O přejmenování budou v úterý 21. června jednat zastupitelé městské části. V případě, že se zastupitelé vysloví pro, zašle radnice své kladné stanovisko magistrátní místopisné komisi, která již s přejmenováním souhlasila. Finálně o pojmenováních pražských ulic a veřejných prostranství na základě doporučení komise rozhodují městští radní.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897 až 1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci druhé světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi.

Vedení Prahy 6 nechalo předloni v dubnu odstranit maršálovu sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči. Proti byla ruská ambasáda, komunisté nebo různé proruské spolky a aktivisté. Letos v květnu pražští zastupitelé odebrali Koněvovi čestné občanství. Praha také nedávno v souvislosti s nynější válkou na Ukrajině přejmenovala část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 na Ukrajinských hrdinů.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 3

Štítky Koněvova, ulice, Hartigova, přejmenování, Žižkov, Praha 3, Praha, Ivan Stěpanovič Koněv, druhá světová válka, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové a nezávislí, Polsko, Maďarsko, Berlín, Sasko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přejmenuje se Koněvova ulice v Praze? Většině místních je to jedno  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.