Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Otevřelo se opravené Tachovské náměstí na Žižkově. Chlubí se novým majákem

Tachovské náměstí, na kterém se nachází ústí tunelu spojujícího Karlín s Žižkovem, dostalo nový kabát. Jsou tam nová místa k sezení, místo je výrazněji propojené s přilehlou cyklostezkou, prostor je vzdušnější a přibyly v něm stromy. Zajímavým prvkem nového Tachovského náměstí je světelný sloup, pomyslný maják, který slouží jako orientační bod.

O novou podobu Tachovského náměstí usiloval Michal Vronský ještě jako aktivní občan

Tachovské náměstí, na kterém v uplnulých měsících probíhala rekonstrukce, dnes slavnostně v nové podobě otevřeli starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) spolu s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS).

Právě starosta Prahy 3 se výrazně zasloužil o to, že Tachovské náměstí dostalo novou podobu. „Někdy v roce 2012 se na mě jako na místostarostu Prahy 3 obrátil Michal Vronský. Už tehdy jako aktivní občan požadoval, aby Praha 3 s tímhle prostorem něco udělala,“ popsal na sociálních sítích místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Na Tachovském náměstí se nachází Žižkovský tunel, kudy lidé chodí do Karlína. „Otevřen byl v prosinci 1953 a bohužel přispěl k tomu, že toto náměstí přestalo být náměstím. Postupem času se z něj stalo nevzhledné a celkově neutěšené místo. Téměř na den přesně po 70 letech jsme dokončili další významnou proměnu této lokality s výrazným posílením pobytové funkce. Věřím, že se zde za pěkného počasí lidé rádi posadí, aby si odpočinuli po procházce či sportování na nedalekém Vítkově, popovídali si se sousedy, setkali se na neformální schůzce. Praha 3 tak získává nové lokální centrum, které by sem mělo přinést přirozený městský vzruch,“ popsal v tiskové zprávě Michal Vronský.

Vyústění tunelu na Žižkově budou zdobit světelné prvky se zrcadly

Vyústění Žižkovského tunelu pro pěší a cyklisty propojující Karlín s Prahou 3 by v budoucnu měla obohatit umělecká instalace zahrnující světelné prvky využívající zrcadla. Informoval o tom mluvčí třetí městské části Jiří Hannich s odkazem na...

Novou dominantou Tachovského náměstí je maják

Revitalizaci Tachovského náměstí navrhlo studio OV architekti a podoba se velmi změnila. V samotném středu náměstí, kde stála budova s nefunkčními veřejnými toaletami, vznikla dlážděná plocha s lavičkami, záhony a stromy. Lidé si budou moci posedět i na lavičkách na podestách schodiště na Vítkov a u cyklostezky, která je propojena s náměstím nejen schodištěm, ale i rampou pro kočárky a cyklisty.

Náměstí nově nabízí několik zajímavých prvků. Prvním z nich je pítko v horní části náměstí, dalším pak původní renovovaná pumpa, z níž je možné načerpat vodu.  Dělníci instalovali funkční balíkovou váhu, která symbolicky odkazuje na původní domek městské váhy, kde se v minulosti vážilo zboží trhovců, kteří na základě toho odváděli daň. Domek v 50. letech minulého století ustoupil výstavbě tunelu mezi Karlínem a Žižkovem.

Velmi neotřelou dominantou náměstí se stal maják, který je napojený na veřejné osvětlení, s nímž se bude pravidelně rozsvěcet. Jde o sloup se světelným zakončením na křížení cesty na Vítkov a cyklostezky. „Maják je orientačním bodem pro každého, kdo bloudí parkem Vítkovem a hledá místo, kudy se zpět dostat do města, ať už na Žižkov, nebo do Karlína. Zvýrazňuje bod křížení několika směrů: cyklostezky, tunelu i Hartigovy ulice, ale také města a parku,“ vysvětlil v tiskové zprávě funkci díla Štěpán Valouch ze studia OV architekti. Světlo na vrcholu sloupu je sklopené dolů, aby nesvítilo do oken místních domů.

Revitalizace Tachovského náměstí stála necelých 77 milionů korun. Částkou 25,5 milionu korun na projekt přispělo hlavní město Praha. Ve druhé polovině roku 2024 mají vyústění Žižkovského tunelu ozdobit umělecké zrcadlové stěny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky Tachovské náměstí, rekonstrukce, Žižkov, Praha 3, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To zas rudě ozáří ten nějaký Dozimetrický průser,protože místní mafianské kurvy si na tom beztak namstily kapsičky,ostatně mafianské kartely jako Ó Dé Es Es a svetříčková TOPka to hovoří za vše!!!!!!!!

Úterý, 12. prosince 2023, 08:58Odpovědět

Otevřelo se opravené Tachovské náměstí na Žižkově. Chlubí se novým majákem  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.