Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Začala výměna cedulí z bývalé Koněvovy ulice. Mezi lidmi je o ně obrovský zájem

Koněvova ulice na pražském Žižkově nese od začátku října jméno Hartigova, připomíná tak prvního starostu Žižkova Karla Hartiga. Dnes v deset hodin dopoledne starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09) a nepřímý potomek Karla Hartiga Filip Stome společně oficiálně odhalili historicky první uliční ceduli s označením Hartigova. Mezi lidmi je o cedule s nápisem Koněvova obrovský zájem, zájemci o cedule dotazy na dostupnost starých cedulí bombardují radnici i infocentrum Prahy 3.

Začala výměna cedulí. Koněva nahradil Hartig

Dnes v deset hodin dopoledne se na Žižkově slavnostně odhalila první uliční cedule Hartigova. Tento nový název od letošního října oficiálně nese býval Koněvova ulice, jedna z významných ulic Žižkova a také jedna z nejdelších pražských ulic. Hartigova ulice měří asi 3,3 kilometru a žije v ní zhruba 5 tisíc lidí.

Název ulice připomíná prvního žižkovského starostu Karla Hartiga. Městská část podnět na změnu názvu podala z popudu Klubu přátel Žižkova. Karel Hartig byl český vlastenec a stavitel, který se v roce 1876 stal prvním starostou samostatného Žižkova, tehdy nazývaného Královské Vinohrady I. Na Žižkov byla obec přejmenována o rok později na Hartigův návrh.

POLITICKÁ KORIDA: Má se přejmenovat Koněvova ulice v Praze? Odpovídají zastupitelé

Zastupitelé Praha 3 posvětili přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu podle prvního žižkovského starosty. O přejmenování bude rozhodovat rada hlavního města na základě doporučení magistrátní místopisné komise, která už dříve Prahu 3 informovala...

Ceduli představoval i nepřímý potomek Karla Hartiga

Novou uliční cedulku spolu s doplňkovou tabulkou o Karlu Hartigovi dnes slavnostně na křižovatce Hartigovy ulice a Tachovského náměstí odhalili starosta Prahy 3 Michal Vronský, radní Prahy 3 a předkladatel návrhu na přejmenování ulice Pavel Křeček (STAN) a předseda Klubu přátel Žižkova a nepřímý potomek Karla Hartiga Filip Stome.

„Karel Hartig nemá na Žižkově žádnou připomínku, ulici ani náměstí, i když on Žižkov založil. Bez něj by nad Žižkovem nestála socha Jana Žižky, Žižkov by se nejmenoval Žižkov a ulice by nejspíš neměly ty názvy, které mají. Dokonce i ta uliční cedulka, kterou budeme odhalovat, by vypadala jinak, neměla by na sobě červenou a bílou, které jsou po celé Praze, i to je Hartigova zásluha,“ řekl dnes na slavnostním zahájení Filip Stome.

Koněvova ulice mizí z pražské mapy. Ode dneška se jmenuje Hartigova

Pražská Koněvova ulice se ode dneška oficiálně jmenuje Hartigova podle prvního žižkovského starosty. Výměna uličních cedulí začne v pondělí, odkdy si také zhruba pět tisíc obyvatel ulice může v šestiměsíční lhůtě zdarma vyměnit doklady. Změnu...

O cedule s Koněvem je mezi lidmi obrosvký zájem

Když se lidé dozvěděil o tom, že Koněvova ulice se nově bude jmenovat Hartigova, začali zjišťovat, jak se dostat ke starým uličním cedulím. Oficiální cestou zatím nejde. „Cedule u nás k dispozici nebudou. Ptá se na to hrozně moc lidí. Zájemců je opravdu hrozně moc, volají na radnici, ale i sem k nám. Všichni chtějí cedule,“ řekl dnes ráno naší redakci pracovník infocentra Prahy 3.

Starosta Prahy 3 na dnešním slavnostním odhalování naší redakci pověděl, že k cedulím by se veřejnost přeci jen mohla dostat. „Plánujeme využití cedulí na dobročinné účely. Vytipováváme neziskové organizace, které by je mohly vydražit pro svoje pro své potřeby a využít je ku prospěchu věcí, které provozují a podporují,“ řekl našemu redaktorovi Michal Vronský.

Podle starosty je cedulí celkem sedmnáct. „Dvě byly ukradeny a do dražby počítáme přibližně s deseti,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky ulice, cedule, Koněvova, Hartigova, Praha 3, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Trapné, jak banda zoufalců chce vymazat naši historii. To se ale nemůže podařit a z toho zlého snu se brzy probudíme....

Úterý, 3. října 2023, 09:51Odpovědět

VIDEO: Začala výměna cedulí z bývalé Koněvovy ulice. Mezi lidmi je o ně obrovský zájem  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.