Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kryt Folimanka je znovu přístupný veřejnosti. Prohlídky se konají jednou měsíčně

Největší podzemní stavba na území Prahy 2 se znovu otvírá veřejnosti. Lidé si budou moci bunkr Folimanka zdarma prohlédnout jednou měsíčně, o sobotách od 9 do 15 hodin.

Vozíčkáři se dovnitř dostanou bez problémů

Rezervace do krytu není potřeba a díky bezbariérové úpravě ho mohou navštívit i děti a vozíčkáři. „O prohlídku největší podzemní stavby na území Prahy 2 je v posledních letech velký zájem. Bunkr byl desítky let udržován v režimu utajení pro případ obecného ohrožení Pražanů, například nebezpečnými chemickými látkami,“ uvedla druhá městská část v tiskové zprávě.

Podzemní bunkr postavili na přelomu 50. a 60. let minulého století v ulici Pod Karlovem. Chrání ho pancéřované dveře, má vlastní studny a funkční elektrický agregát o výkonu 30 kW. Kryt je osvětlený, vytápěný a okysličovaný takzvaným přetlakem. Kapacitou pro 1300 osob řadí k deseti největším v metropoli.

Připravena je výstava i fotografií

Za minulého režimu byl nepřístupný, dnes se ale zájemci mohou projít po celé ploše 1332 metrů čtverečních. U toho si prohlédnou i výstavu fotografií, která připomíná i ostatní pražské bunkry. Pro skupiny je možné i rezervace komentovaných prohlídek.

Termíny prohlídek v roce 2022: 23. dubna, 14. května, 18. června, 9. července, 13. srpna, 17. září, 15. října, 19. listopadu a 17. prosince. 

Hlavní vchod do krytu Folimanka je v ulici Pod Karlovem naproti domu číslo 2.  K místu jedou tramvaje 6 a 11, vystoupí se na zastávce Nuselské schody nebo Pod Karlovem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2

Štítky praha 2, Folimanka, kryt, prohlídky, veřejnost, opevnění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kryt Folimanka je znovu přístupný veřejnosti. Prohlídky se konají jednou měsíčně  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.