Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zrekonstruovaný Viniční altán z konce 19. století se otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak vypadá

Jedinečný Viniční altán v Havlíčkových sadech v Praze 2 je opět k dispozici veřejnosti. Dekorativní dřevěná stavba, která je dominantou vinice Grébovka, po celkové rekonstrukci slouží veřejnosti k odpočinku a nejrůznějším společenským akcím.

Viniční altán, který je samostatně zapsanou kulturní památkou, byl postaven mezi lety 1871 a 1888 jako součást honosného letního sídla průmyslníka Moritze Gröbeho. Stavbu celého komplexu zrealizovala firma Františka Havla podle návrhu Antonína Barvitia a Josefa Schulze, který se podílel zejména na dotváření interiérů a doplňkových staveb. 

Stavební práce se týkaly především dřevěných konstrukcí, břidlicové střechy a fasády. Opraveny byly i dřevěné prvky, pergoly a řezby.  „Rekonstruovaná budova Viničního altánu je unikátní historickou stavbou, která vyžadovala speciální přístup, včetně péče o interiér. Opravoval se však i exteriér a odborně se restaurovaly dřevěné prvky,“ uvedl místostarosta Prahy 2 pro správu majetku Michael Grundler.  Obnova v ceně necelých šesti milionů korun se týkala mimo jiné i odpadů, podlah, elektroinstalace, kování na dveřích a oknech.

Altán z osmdesátých let 19. století by měl do budoucna sloužit nejrůznějším společenským akcím, jako jsou svatební hostiny či rodinné oslavy. Cílem je, aby místo sloužilo k relaxaci návštěvníků oblíbených sadů.  Nový provozovatel objektu, společnost Winepro, s. r. o., chce navázat na svou předchozí spolupráci s městskou částí Praha 2 při pořádání společenských akcí jako je Vinobraní na Grébovce, dětský den a další. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 2

Štítky Viniční altán, Havlíčkovy sady, Praha 2, rekonstrukce, altán, Praha, Josef Schulz, Antonín Viktor Barvitius, Moritz Gröbe, František Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrekonstruovaný Viniční altán z konce 19. století se otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak vypadá  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.