Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Praha nahradila zašlapaný trávník u Tančícího domu novým za dvě stě tisíc. Vstupu brání ploty, turisté se tam ale vrátí

Prostranství na Jiráskově náměstí, které vyšlapali turisté fotící se před Tančícím domem, Praha zasela novou trávou. Zatím vstupu brání ploty, lidem ale plochu zase zpřístupní. Podle magistrátu tam ale dílčí omezení zůstanou, nový trávník chce ochránit.

Na travnatou plochu u pomníku Aloise Jiráska každý den vstupovaly stovky turistů, fotí si odtud totiž slavný Tančící dům na protější ulici. Tráva logicky nepřežila a zbyla jen udusaná hlína. 

„Na neutěšený stav tamního parčíku, vandalismus a častý nepořádek upozorňovala MČ Praha 2 magistrát opakovaně už od roku 2018,“ sdělila redakci Pražské Drbny mluvčí druhé městské části Andrea Zoulová.

Katastrálně se plocha sice nachází na území Prahy 2, vlastníkem a správcem pozemku je hlavní město.

„Na základě dohody s vedením Městské části Praha 2 v souvislosti se stížnostmi občanů jsme provedli revitalizaci opětovně zdevastovaných travnatých ploch v okolí pomníku Aloise Jiráska na Jiráskově náměstí v Praze 2,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Vstup na plochu omezili postavením mobilních plotů, trávník pravidelně zalévají. Jakmile bude tráva dost vysoká, lidé se tam budou moci vrátit. Podle Hofmana ale v platnosti zůstanou dílčí omezení, aby se nový trávník ochránil.

Celá revitalizace včetně pravidelných zálivek a zabezpečení plochy vyšla na asi 198 tisíc. V plánu je i revitalizace celého náměstí.

„Máme provedený průzkum základu pomníku ve spolupráci Galerií hl. m. Prahy a odborem památkové péče pražského magistrátu. Současně dopracováváme projektovou dokumentaci pro podání žádosti o sloučené územní a stavební řízení,“ informoval Hofman.

„Jestli vše půjde hladce, ještě v tomto roce by měl Úřad městské části Praha 2 obdržet žádost o vydání společného územního a stavebního povolení. Samotná rekonstrukce Jiráskova náměstí, jejímž investorem bude hlavní město Praha, by měla začít dva až tři roky poté,“ doplnila Zoulová. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Jiráskovo náměstí, trávník, Tančící dům, turisté, revitalizace, magistrát, Praha 2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha nahradila zašlapaný trávník u Tančícího domu novým za dvě stě tisíc. Vstupu brání ploty, turisté se tam ale vrátí  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.