Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha 2 upravila pravidla používání sdílených kol a koloběžek

Městská část Prahy 2 se dohodla s provozovateli sdílených kol a koloběžek a nastavila s nimi pravidla pro jejich používání. Ta se týkají hlavně parkování a míst, kde je jízda na nich zakázána nebo omezena. Zřízeny jsou také infolinky pro nahlášení špatného parkování.

Zákaz vjezdu platí v parcích

Zástupci druhé městské části a společností Lime, Bolt, Nextbike a Rekola se dohodli, že na několika bodech, aby provoz koloběžek a kol neomezoval obyvatele Dvojky. Jedním z nich je i parkování na jasně vymezených místech, která musí společnosti ve svých aplikacích přesně určit.

„Těší mě, že jsme po zdlouhavých jednáních konečně dosáhli společné dohody. Pevně věřím, že nám jasné nastavení pravidel pomůže zajistit větší pořádek a bezpečnost, lepší průchodnost chodníků, a přinese i kýžený klid v parcích a jiných odpočinkových lokalitách,“ uvedl na webu městské části radní pro oblast dopravy Tomáš Halva (TOP 09).

Vjezd je zakázán do parku Ztracenka, Riegrových, Lumírových a Havlíčkových sadů, a přes střední část náměstí Míru. Rychlost je pak omezena na Karlově náměstí a v okolí Vyšehradu.

„Při vjezdu na území označené zákaz vjezdu bude uživatel upozorněn a vozidlo bude zastaveno. Při vjezdu na území označené snížení rychlosti bude vozidlo zpomaleno na rychlost individuálně domluvenou pro danou lokalitu. Operátoři zajistí, že uživatel zde nemůže jízdu ukončit a vozidlo zaparkovat,“ píše se ve smlouvě.

Po čtvrtém přestupku uživatele zablokují

Společnosti také zavedli infolinky, kam lidé budou moci nesprávně odložená kola a koloběžky nahlásit.

„Zřízení a provozování infolinek považujeme za klíčové. Naši občané tak získají nástroj k okamžitému nahlášení problému a rychlejšímu vyřešení situace. V případech, kdy nedojde ze strany bikesharingových společností ke zjednání nápravy ani po nahlášení události, jsme připraveni přistoupit i k odtahům, jejichž náklady budeme účtovat provozovateli,“ dodal Halva.

Provozovatelé budou moci za špatné parkování uživatele pokutovat. Za první přestupek 100 korun, za druhý 250 korun a za třetí 500 korun. Pak už uživatele zablokují.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky kola, koloběžky, Praha 2, parkování, pokuty, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Tak 2 by byla, teď zbývající okupované části ....

Úterý, 4. dubna 2023, 07:08Odpovědět

Praha 2 upravila pravidla používání sdílených kol a koloběžek  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.