Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Praze 10 si váží dobrovolníků. Devět z nich získalo od města ocenění

Devět osob, které se ve svém volném čase věnují dobrovolničení, převzalo v úterý 14. června ocenění Dobrovolník roku. Jedná se o jednotlivce, kteří se v rámci spolků a neziskových organizací angažují v sociální a zdravotní oblasti, v kultuře, sportu, ochraně životního prostředí nebo ve vzdělávání.

Dobrovolníky nominovaly spolky a neziskovky ze svých řad

Pomáhají všelijak. Někteří dlouhá léta, jiní jen chvíli. Všichni mají ale jedno společné. Bez nároku na honorář se rozhodli angažovat v pomoci ostatním. Někteří pomáhají seniorům, jiní se věnují dětem, další pravidelně docházejí za těmi, kteří to potřebují. A na cenu Dobrovolník roku v Praze 10 je nominovali spolky nebo neziskové organizace ve kterých působí.

„Všichni víme, jak těžké je najít si v dnešní uspěchané době trochu volného času. Těch, kteří ho věnují péči o jiné, si nesmírně vážím a ze srdce jim za jejich aktivitu děkuji,“ vzkázal nejen oceněným místostarosta David Kašpar (VLASTA/STAN).

Poslední dva roky ukázaly význam dobrovolnictví

Hodnotící komise z návrhů nakonec vybrala hned několik oceněných, kteří svým dobrovolnictvím přispěli za poslední rok k chodu městské části. Předání ocenění proběhlo ve Vršovickém zámečku. „Sílu dobrovolnictví jsme názorně viděli při koronavirové pandemii, aktuálně ji sledujeme v přímém přenosu v souvislosti s migrační krizí. Dobrovolník je však pro nás nejen člověk, který pomůže, když systém nestačí. Jedná se o občana, jehož aktivitu systémově podporujeme. Motivujeme naše obyvatele, aby se zajímali o své okolí a své sousedy, pravidelně s nimi komunikujeme a ukazujeme jim, že život na Desítce se dá měnit i zdola,“ říká místostarosta Kašpar.

Soutěž v Praze 10 probíhá již od roku 2012. Letos získali ocenění tito dobrovolníci:

Eva Kopecká – Během pandemie navštěvovala tělesně postižené v jejich domovech.
Iva Štěpánková - Organizuje tematické a jednodenní zájezdy, rekondiční pobyty a vycházky pro seniory.
Michal Vitouš - Jedná se o dlouholetého vedoucího v oddílu Tuláci Malešice, poté v oddílu Poutníci. Zajišťuje výpravy a tábory pro děti.
Marie Ředinová - Jako dobrovolnice působí osmnáctým rokem. Založila a vede Informační centrum pro stomiky  a lidi s onemocněním střev v Praze. Stomiky navštěvuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.
Zdena Pondělíčková - Je lektorkou kurzů trénování paměti pro seniory, které zároveň organizuje v Domě čtení v Ruské ulici. Pořádá pravidelné komentované procházky Prahou zaměřené na aktivizaci a vzdělání seniorů.
Michal Matuška - Podílí se na přípravě výjezdových akcí pro děti z Prahy 10, organizuje letní tábory a akce v období podzimních prázdnin.
Ondřej Linhart - Plní funkci hlavního vedoucího vodáckého tábora a zdravotníka.
Jitka Kloučková - Je vedoucí dětského oddílu Ginko. Organizuje události pro veřejnost (Den Země v Malešicích, Den s přírodou a podobné).
Kristina Bošková - Pravidelně navštěvuje těžce fyzicky postiženou dívku a pomáhá o ni pečovat. Navštěvuje rovněž seniorku, kterou doprovází na nákupy, na procházky nebo jí předčítá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská část Praha 10

Štítky dobrovolnictví, ocenění, Praha 10, Praha, Den Země, Starostové a nezávislí, Malešice, Rangherka, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 10 si váží dobrovolníků. Devět z nich získalo od města ocenění  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.