Městská část Praha 10 v březnu vydala rekordní počet cestovních pasů. O doklad si zažádaly skoro dva tisíce lidí, což je třikrát víc než v předchozích měsících. Jedním z důvodů vysokého zájmu je strach z možného vojenského konfliktu i na území České republiky.
Během měsíce března, tedy jeho třiadvaceti pracovních dní, si občané zažádali o 1921 cestovních pasů a 1937 si vyzvedli. Podle Úřadu městské části Praha 10 to je v prvním případě víc než trojnásobek oproti běžnému období, v tom druhém dokonce čtyřnásobek.
„Pro představu, před deseti lety to bylo 591 a 494. Letošní skokový nárůst nepochybně souvisí s válečným konfliktem na Ukrajině. Sami lidé nám říkají, že se bojí, co se může stát, a chtějí mít možnost v případě potřeby okamžitě odcestovat,“ uvedla tajemnice úřadu Jana Hatalová v tiskové zprávě.
„I v ostatních statistikách referát cestovních dokladů lámal rekordy. Například na správních poplatcích jsme letos v březnu vybrali více než milion korun, což je takřka pětinásobek oproti průměru,“ doplnila tajemnice.
Referát cestovních dokladů na úřadě funguje od roku 2000, předtím pasy vydávala policie.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Nezlobte se na mě, ale já bych bral převrat v ČR jako osvobození od pravicového fašismu. Já to tak bohužel cítím.