Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desítka hledá Dobrovolníka roku 2021. Oceňte ty, kteří pomáhají bez nároku na finanční odměnu

Městská část Praha 10 i letos vyhlásila soutěž s názvem Dobrovolník roku. Lidé pracující v organizacích působících alespoň rok na území desáté městské části, mohou nominovat osoby, které v dobrovolnictví v minulém roce vynikali a zasloužili by si uznání.

Pomoc bez finančí odměny

Již desátý rok Desítka pořádá volbu Dobrovolníka roku, přičemž letos plánuje ocenit maximálně deset dobrovolníků, kteří v uplynulém období byli více než nápomocní.

Nominujte dobrovolníka z vaší organizace do ankety Dobrovolník roku Prahy 10 a projevte své uznání lidem, kteří pracují dobrovolně a bez nároku na odměnu.Do volby mohou být nominováni dobrovolníci ze sociální a zdravotní oblasti, z oblasti kultury, sportu a ochrany životního prostředí, z oblasti výchovné a vzdělávací činnosti a za mimořádnou, zvláštní příležitost,” uvedla Michaela Peerová z odboru kultury a projektů pro Prahu 10 s tím, že podmínkou je, aby dobrovolníci pomáhali občanům, kteří žijí v desáté městské části Prahy. Členové organizací mohou dobrovolníky jmenovat až do 31. ledna 2022. Všechny náležitosti k nominaci jsou k dispozici na webu Prahy 10.

Dobrovolnická činnost je jedním z důležitých pilířů každého města, každé městské části. Pandemie koronaviru to jen podtrhla. Neumím si ani představit, v jaké bychom nyní byli situaci, kdyby se nenašlo tolik lidí, kteří nabídli svou bezplatnou práci a nezištnou pomoc. I u nás na Desítce jsme zaznamenali velkou vlnu solidarity, která mi v mnoha momentech až vyrazila dech,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro kulturu, školství a sousedské aktivity.

Z některých dětských příběhů jsem byla v šoku, říká miss a zakladatelka Nadačního fondu Karolína Kopincová

Karolína Kopincová ve svých třiadvaceti letech vyhrála soutěž krásy Miss Czech Republic 2020, založila Nadační fond a získala bakalářský titul na Masarykově univerzitě. Posledního půl roku se věnuje svému Nadačnímu fondu Krok do života, který se...

„Ani si neuvědomuji, že dělám dobrovolnickou práci,“ tvrdí pan Brandeiský

V roce 2020 se jedním z výherců této ankety stal Petr Brandeiský, kterému pomoc druhým přináší radost do života. Brandeiský spolupracuje s Židovskou obcí v Praze, v jejímž Domově sociální péče na Hagiboru už mnoho let pomáhá jako dobrovolník. K jeho dobročinným aktivitám patří i výpomoc v tamní kavárně. Dále také často dělá společnost osamělým seniorům.

Už jsem na Hagiboru nejméně deset let, vždy každou středu, a pracuji v kavárně, které se říká Miriam. Původně jsem si ani nemyslel, že to bude mít velký význam, ale dnes se mi zdá, že to není zbytečné. Pro obyvatele domova je důležité setkávat se s lidmi, kteří žijí mimo jeho stěny. A vést s nimi rozhovory, bavit se o věcech, které jsou zrovna aktuální, nebo naopak vzpomínat na dávné doby. Význam to má i pro nás dobrovolníky. I mě to setkávání aktivizuje a ani si přitom neuvědomuji, že dělám nějakou dobrovolnickou práci. Jsou tu lidé, kterým je kolem stovky a přece s nimi lze krásně hovořit. Je v tom třeba prožitek společného vzpomínání na ty, co prošli hrůzami koncentračních táborů. A to se týká i mě, také vzpomínám na svoje předky, kteří se po válce nevrátili,“ řekl pan Brandeiský v rozhovoru pro měsíčník Prahy 10. Jména a činy osob, které Praha 10 v roce 2020 ocenila, naleznete zde.

Novinařinu bych šla dělat zase, ale baví mě i dobrovolnictví, říká novinářka a zakladatelka Šatníku Nora Fridrichová

Nora Fridrichová je novinářka České televize, která již od roku 2006 uvádí svůj vlastní publicistický pořad 168 hodin. Předtím pracovala v regionálních rádiích, tisku i komerčních televizích. Před třemi lety se díky reportáži začala více zabývat...


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dobrovolníci, dobrovolnictví, soutěž, pomoc, Praha, Praha 10, městská část, kultura, pandemie covidu-19, U Hagiboru, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítka hledá Dobrovolníka roku 2021. Oceňte ty, kteří pomáhají bez nároku na finanční odměnu  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.