Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co se stane s ostudou Vršovic? Už existují návrhy na podobu Nového Edenu

Kulturní dům Eden je už roky zavřený a jeho nejbližší okolí je v mizerném stavu. Městská část Praha 10 se jako majitel objektu rozhodla, že se situace musí změnit, a tak na celou lokalitu vypsala urbanisticko-architektonickou soutěž. Porota v uplynulých dnech vybrala šest návrhů, které postoupily do druhého kola. Rozhodnutí poroty posvětila Rada desáté městské části, vítěz by měl být známý v únoru.

Kvalita návrhů je podle členů poroty vysoká

Do prvního kola urbanisticko-architektonickou soutěže o přihlásilo šestnáct návrhů. „Šest z našeho pohledu nejlepších jsme vybrali a oslovili jejich tvůrce, aby své koncepty dál rozpracovali a zodpověděli nám některé dotazy. Upřímně se těším, až budeme soutěž finálně vyhodnocovat, kvalita návrhů je totiž opravdu velká. Pevně věřím, že se náš holistický přístup k celému území, které jsme nazvali Nový Eden, ukáže jako ten nejlepší možný, a soutěž se stane jakýmsi spouštěčem pro vytvoření nového živého centra Desítky,“ uvedl předseda poroty a místostarosta Prahy 10 pro územní rozvoj Martin Valovič (ODS).

V porotě jsou za Desítku ještě místostarostka pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti) a předseda výboru pro životní prostředí a infrastrukturu Milan Maršálek (VLASTA).

Expertní nezávislá část poroty má většinu čtyř hlasů. Tuto část tvoří Martina Buřičová (předsedkyně, architektka z ateliéru caraa.cz), Günter Katherl (vídeňský atelier Caramel Architekten), Oana Radeş (nizozemské studium Shift Architecture Urbanism) a Ivan Kroupa (profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze).

FOTO: Demolice Transgasu jde do finále. Podívejte se na unikátní fotogalerii

Transgas, unikátní komplex tří budov na Vinohradské ulici v Praze. Svého času sloužil jako místo, kde se nacházel přes tisíc kilometrů dlouhý plynovod, kvůli kterému stavba původně vznikla. Dnes Transgas ustupuje plánům developerů a jde k zemi....

Nové návrhy přetvářejí lokalitu v centrum

Porotci si pochvalují, že zadání architektonické soutěže Nový Eden ukazuje, že vedení městské části se snaží svým obyvatelům nabídnout opravdu kvalitní bydlení i kulturní prostory. „Vybrali jsme šest návrhů, které – každý svým způsobem – poctivě vystihují duch lokality, a zároveň ji přetvářejí v centrum. V místo, kde se lidé budou rádi procházet a setkávat. Jsem zvědavá na jejich další vývoj, už teď je však jasné, že finální výběr nebude snadný, protože všechny jsou na velmi vysoké úrovni,“ popisuje Oana Radeş.

Zadání soutěže, která je dvoufázová, vzniklo ve spolupráci s Českou komorou architektů a kompletní organizaci zajišťuje sdružení CCEA MOBA (Centrum pro středoevropskou architekturu, z. s.  a MOBA studio s.r.o.).

V první fázi soutěže účastníci zpracovali i návrh veřejných prostranství podél ulice Vršovická od budovy radnice Prahy 10 až ke křižovatce s ulicí U Slavie, přičemž měli zohlednit také další sousední projekty, jako je Drážní promenáda & liniový park, nová železniční zastávka Eden, konverze Koh-i-noor či připravovaná rekonstrukce radnice.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky architektura, budovy, změna, návrhy, Nový Eden, Praha, soutěž, městská část, Kulturní dům Eden, Vršovice, Jana Komrsková, ODS, Česká pirátská strana, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Česká komora architektů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Co se stane s ostudou Vršovic? Už existují návrhy na podobu Nového Edenu  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.