Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Praha vypíše soutěž na opravu vršovického stadionu Ďolíček. V jeho okolí má vzniknout i sportovní hala

V blízké době plánuje pražský magistrát vypsat architektonickou soutěž na rekonstrukci vršovického stadionu Ďolíček, který od roku 2008 vlastní. Zároveň také chce v jeho okolí postavit bytový dům a sportovní halu. Uvedl to pražský radní Vít Šimral (Piráti). Dodal, že radní Prahy by o tom měli v září schvalovat memorandum s Prahou 10.

Kapacita stadionu se zvýší

Po schválení memoranda, které zahrnuje požadavky městské části na podobu celé lokality, se podle radního začne s přípravou staveb v okolí stadionu. „Zároveň se začne řešit administrace architektonické soutěže na samotný stadion,“ řekl. Kapacita stadionu by se měla rekonstrukcí navýšit tak, aby plnil normy pro prvoligové zápasy a zápasy v evropských soutěžích. Nyní je stadion nenaplňuje a klub má dlouhodobou výjimku.

Naproti stadionu přes Vršovickou ulici u Gymnázia Přípotoční má vzniknout nová krytá sportovní hala. „Momentálně máme objemovou studii, takže se dopracuje do podoby projektu, na to již by měla být v rozpočtu na příští rok položka 25 milionů korun. Z těch uděláme projekt a následně bychom rádi v průběhu dvou, tří let halu postavili,“ řekl radní. Na pozemcích u stadionu by měl vzniknout také bytový dům, díky kterému by se podle Šimrala měla investice částečně vrátit.

Peníze chce město získat od Národní sportovní agentury

Na sportovní projekty chce město získat peníze od Národní sportovní agentury, ale možnosti jsou v tom směru podle Šimrala omezené a v úvahu proto připadá i zapojení soukromých investorů modelem tzv. PPP projektů. „Nastavit správně spolupráci je ale velmi obtížné, ideální modely se v Česku ještě nenašly. Máme nicméně ambici to ještě zkusit,“ řekl Šimral. Dodal, že město na podzim plánuje konferenci, kde by měly být PPP projekty ve sportu hlavním tématem.

O převodu Ďolíčku začalo město jednat se soukromým vlastníkem v roce 2011. Stadion chtěla nejdříve koupit městská část Praha 10, předminulé vedení Prahy s tím ale nesouhlasilo. V minulém volebním období byla nakonec nalezena dohoda, že město stadion odkoupí. Na stadionu hraje fotbalový klub Bohemians 1905, nejistota ohledně stadionu mu léta působila problémy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bohemians Praha

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, Praha, sportovní hala, Vít Šimral, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, projekt, Národní sportovní agentura, Gymnázium Přípotoční, soutěž, Bohemians 1905

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vypíše soutěž na opravu vršovického stadionu Ďolíček. V jeho okolí má vzniknout i sportovní hala  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.