Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Desítka nerovná se hovínka. Praha 10 novou kampaní upozorňuje na problematiku psích výkalů

Praha 10 vynaloží více než 2,5 milionu korun ročně na úklid svého veřejného prostoru. I přesto řeší stovky podnětů od nespokojený občanů. Rozhodla se tak apelovat na zodpovědné chování lidí na ulicích či v parcích a do této akce zapojit na sociálních sítích také samotné občany.

„Desítka nerovná se hovínka“

Pilotní banner kampaně hlásí nápis „Desítka nerovná se hovínka“. Praha 10 se tak snaží upozornit na to, že odstraňování psích exkrementů z veřejných ploch pomocí speciálních vysavačů stojí 300 tisíc korun měsíčně. Co se týče dalších sloganů, tak ty budou vymýšlet samotní občané. Praha 10 je k tomu vyzvala na sociálních sítítch.

Jednoduše zjitíme, které nešvary ve veřejném prostoru lidi nejvíc trápí. Navíc je tím chceme aktivizovat k tomu, aby pečovali o své nejbližší okolí, a ideálně sami poučili ty sousedy, kteří v něm dělají bezdůvodně nepořádek,” uvedla místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má oblast životního prostředí na starost. Desítka pak nejpovedenější slogany od občanů vybere a umístí je na vizuální materiály, které se následně objeví ve veřejném prostoru i na on-line platformách radnice.

Klíčové je zodpovědné chování nás všech

My děláme pro čisté ulice a zeleň bez odpadků maximum. Klíčové je ale zodpovědné chování nás všech, jen důsledný úklid nestačí,” zdůrazňuje místostarostka Komrsková s odkazem na smlouvy z přelomu loňského a letošního roku. Praha 10 totiž úklid svého území po patnácti letech vysoutěžila a pojala jej komplexněji.

Smlouvy nyní zahrnují například také pravidelný svoz odpadkových košů rozmístěných mimo zelené plochy. Nebo odvoz černých skládek, který byl dříve řešený nekoncepčně samostatnými objednávkami. Mezi standardní činnosti patří rovněž strojní úklid psích exkrementů a zimní čištění chodníků,” rekapituluje Komrsková.

Desítka za úklid chodníků zaplatí měsíčně přes milion korun

Za úklid chodníků radnice v průměru zaplatí 1,3 milionu měsíčně. Ostatní plochy, jako je veřejná zeleň, které městská část spravuje, vyjdou na 1,2 milionu. Třeba jen likvidace skládek stojí přibližně 25 tisíc za měsíc.

„Kolegové z odboru životního prostředí a územního rozvoje navíc ročně řeší stovky individuálních podnětů od samotných občanů. Když vezmu loňský rok, tak nám na nečistoty přišlo 122 podnětů prostřednictvím MMS, přibližně čtyřikrát tolik pak přes aplikaci zmapujto.cz, nepořádek nám lidé hlásí také přes call centrum úřadu, běžnou korespondencí či telefonicky,” konkretizuje místostarostka Komrsková. Do nahlašování podnětů jsou zapojeni také místní strážníci.

Kampaň „nerovná se” je už třetí letošní osvětově-informační aktivitou Prahy 10. Radnice nedávno podobným způsobem upozornila na důsledky vandalismu ve veřejném prostoru. V dubnu a v květnu pak byl věnován prostor iniciativě „Duben bez odpadu“. V rámci ní Desítka občanům radila, jak předcházet vzniku odpadu, či jak snižovat jeho objem a jak správně třídit.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com/marcosgarzo

Štítky Praha 10, prostředí, příroda, výkaly, psi, Praha, úklid, veřejné prostranství, Jana Komrsková, odpad, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítka nerovná se hovínka. Praha 10 novou kampaní upozorňuje na problematiku psích výkalů  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.