Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V centru Prahy vznikl první městský holubník. Má pomoci snížit počet holubů

V půdní vestavbě domu na Mariánském náměstí vybudovali holubník pro asi 150 zvířat. Holubi by tu měli pobývat místo ulic města a regulovat se jejich počet bude odebíráním vajec.

Dům, ve kterém je holubník umístěn, je kousek od Nové radnice v centru metropole. „Vybrali jsme budovu, na jejíž půdě se již holubi dříve přirozeně shlukovali a dalo se předpokládat, že nalákání velkého hejna z okolní lokality bude snazší. Jedná se o jednoduchou dřevěnou půdní vestavbu, jejíž součástí jsou boxy určené k zahnízdění, sedáky, krmítka i zásobníky na vodu,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Plamínková (STAN).

Projekt stál 142 tisíc korun a provoz zajistí Záchranná stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy. Ta odhadovaným 150 holubům poskytne i veterinární péči.

„Principem holubníku je nabídnout holubům místo k hnízdění a vytvořit jim vhodné podmínky, jako je krmení a voda, aby se do holubníku stahovali a neměli důvod být na místech, kde jsou nežádoucí. Regulace počtu probíhá tak, že se holubům část vajec odebere a nahradí za umělá, takže se velikost hejna tolik nezvyšuje,“ popsala Plamínková.

Praha se inspirovala v zahraničí, v Německu či Rakousku už fungují roky. „Odborníci dokonce uvádějí, že nyní častěji používaný odchyt případně odstřel holubů nemá v důsledku žádný vliv na jejich výskyt, protože se po zásahu naopak pro ostatní holuby v teritoriu zvýší potravní nabídka, na kterou reagují vyšší snůškou vajec a počty se rychle upraví na původní stav,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Další holubník plánuje instalovat na Vítkově městská část Praha 3.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky holubník, kontrola, Mariánské náměstí, Záchranná stanice, Praha, vejce, Jana Plamínková, Mariánské náměstí (Praha), Starostové a nezávislí, Německo, Rakousko, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prahy vznikl první městský holubník. Má pomoci snížit počet holubů  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.