Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Miroslav Kalousek položil růže ke křížkům na Staroměstském náměstí za lidi, kteří na místo sami nemohli

Na dlažbě Staroměstského náměstí se v pondělí ráno objevilo přes 24 tisíc křížů, které symbolizují zesnulé s covidem. Za akcí stojí hnutí Milion chvilek. Lidé začali ke křížkům spontánně připisovat jména svých blízkých, kteří právě na covid nebo s covdem zemřeli. Lidé, kteří na Staroměstské náměstí sami nemohou, se různými cestami pokoušejí o to, aby dostali jméno nebo kytku k jednomu z křížků.

V diskuzi k příspěvku na twitterovém účtu knihkupce a nakladatele Jiřího Padevěta jedna z uživatelek ve čtvrtek poprosila, zda by bylo možné, aby i za ni někdo položil kytky ke křížku za jejího zesnulého otce. „Jakou? Já Vám ji tam dám,“ ozval se bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Když ho uživatelka poprosila o jednu růži, odpověděl, že tam kytku během pátečního dne položí.

Žádosti se rozmnožili, a tak Miroslav Kalousek nakonec v pátek položil na Staroměstské náměstí růží pět. „Vašim blízkým jsem řekl, že ty růže jsou od Vás. Přijměte, prosím, moji upřímnou soustrast,“ napsal včera na twitter Kalousek.

Záměrem organizátorů akce, při které byly v pondělí ráno nasprejovány na zem tisíce křížů, bylo znázornění toho, že čísla a statistiky ukazují na jednotlivé konkrétní osudy. Lidé začali ke křížkům, které symbolizují přes 24 tisíc zemřelých s covidem, připisovat jména svých zesnulých. „To jsem vůbec nečekal a dodalo to našemu happeningu úplně nový rozměr. Přiznám se, že mě to dostalo. Obrovsky silně to dokresluje jedinečnost každého jednoho z těch ztracených životů,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Miroslav Kalousek

Štítky křížky, covid, dlažba, Kalousek, Praha, Staroměstské náměstí, Miroslav Kalousek, růže, COVID-19, květiny, Milion Chvilek, Jiří Padevět, TOP 09, Benjamin Roll

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Kalousek položil růže ke křížkům na Staroměstském náměstí za lidi, kteří na místo sami nemohli  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.