Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Desítky lidí s postižením a jejich asistentů protestovaly v centru Prahy proti zdražení sociálních služeb

Na demonstraci na Malostranském náměstí dnes několik desítek lidí s postižením, jejich asistentů a podporovatelů vyjádřilo nesouhlas s novelou zákona o sociálních službách. Tu mají dnes na mimořádné schůzi projednávat poslanci. Lidé s postižením jsou proti navrženému zdražení sociálních služeb o 20 procent.

Pro mnohé lidi jsou asistenční služby drahé již nyní

Návrh zhorší situaci lidí s postižením, kteří žijí v domácím prostředí a využívají sociální služby,“ řekl organizátor protestní akce a zároveň ředitel organizace Asistence, která poskytuje asistenční služby pro postižené, Erik Čipera.

Podle jeho názoru jsou asistenční služby pro mnohé lidí se zdravotním omezením už nyní natolik drahé, že si je z finančních důvodů nemohou dovolit. Navrhované zdražení by znamenalo omezení pomoci v domácím prostředí pro další lidi s postižením. Aktuálně nejvyšší příspěvek na péči podle něj postačuje maximálně na pět hodin osobní asistence denně. Pokud by byla novela zákona o sociálních službách schválená, sociální dávka by lidem s postižením stačila na zaplacení čtyř hodin potřebné služby.

Zvýšení ceny = snížení péče

Na Malostranské náměstí se dnes dopoledne proto sešlo asi 30 lidí, mnozí z nich na invalidním vozíku. S sebou měli transparenty s nápisy jako Zvýšení ceny = snížení péče nebo s namalovanou číslicí pět. Ta odkazovala na návrh organizace Asistence, aby byl zavedený pátý, individualizovaný stupeň příspěvku na péči pro lidi s postižením.

Příspěvek na péči má podle informací na webu kampaně Zařaďte pětku sloužit k tomu, aby si za něj lidé s postižením zakoupili potřebnou podporu. Řada lidí s postižením podle autorů výzvy potřebuje péči ve vyšším rozsahu, než na kolik jim příspěvek stačí. Autoři výzvy proto navrhují individuální příspěvky, které by reagovaly „na skutečné potřeby lidí, kteří potřebují pomoc v největším rozsahu“, jak je uvedeno na webu kampaně. Výzvu aktuálně podepsalo 8096 signatářů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Asistence

Štítky ČR, demonstrace, sociální, sněmovna, handicapovaní, Malostranské náměstí, sociální služby, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky lidí s postižením a jejich asistentů protestovaly v centru Prahy proti zdražení sociálních služeb  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.