Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Centrum žije. Nový spolek má pomoci navrátit život do Prahy a nakopnout ekonomiku

Dopady korony jsou drtivé pro řadu živnostníků. Nejvíce však utrpěli ti, kteří podnikali v cestovním ruchu. Praha 1 proto založila spolek za účelem zrestartování centra Prahy, takzvané Centrum žije. Cílem je zabránit kolapsu ekonomiky v turisticky atraktivních místech, na které je přímo či nepřímo navázána celá řada firem v České republice.

Zakládající členové, mezi které patří hotel Alcron nebo Zátiší Catering Group, včera představili nově vytvořené sdružení podnikatelů působících v centru hlavního města. „Centrum žije! – spolek pro restart Prahy“ chce ve spolupráci s městskou částí Praha 1 zmapovat škody na ekonomice způsobené negativním dopadem pandemie na zahraniční turistiku a zároveň navrhnout způsoby jejich řešení.

Do iniciativy se zapojili i ekonomičtí a právní experti, kteří přijdou s návrhy opatření na pomoc od státu a města. Záměrem přitom je, aby taková pomoc byla pro ekonomiku země výhodná a zbytečně nezatěžovala státní rozpočet. Čísla jsou totiž neúprosná – pokud se nezavedou vhodná opatření, odhaduje se celkový negativní dopad na českou ekonomiku na 170 až 220 miliard korun.

Centrum Prahy je nejvýznamnější turistickou i obchodní částí nejen metropole, ale celé země. Praha je šestým nejnavštěvovanějším městem Evropy a 62 procent všech zahraničních návštěvníků Česka míří právě do této destinace. Právě podpora Prahy spolu s dalšími lokalitami nejvíce postiženými výpadkem zahraničních turistů jako jsou Český Krumlov, Karlovy Vary a Cheb je pro ekonomiku státu klíčová. Na místní turistický sektor je totiž navázána řada firem po celé republice.

Dopady pandemie

Přidaná hodnota cestovního ruchu v Praze činila v roce 2018 celkem 46 miliard korun, což je 35 procent v rámci celé České republiky. Přitom plných 95 procent turistů v centru Prahy jsou cizinci. Počet zaměstnanců přímo pracujících v cestovním ruchu je v Praze asi 74 tisíc, další jsou v dodavatelském řetězci. Hlavní město je z hlediska turistického ruchu nejpostiženějším regionem v celém Česku, počet hostů zde doposud klesl i o více než 80 procent .

„Praha je na tom zdaleka nejhůře. Kvůli absenci turistů zde hrozí ekonomický kolaps mnoha firem, který by vedl k degradaci celého centra Prahy. Pokud zde přijde o práci 60 procent lidí pracujících v hotelnictví a 40 procent v obchodech a službách souvisejících s turisty, což je za stávající situace skutečně reálný odhad, tak stát přijde do roku 2024 až o 16 miliard korun a k tomu v příštích dvanácti měsících o přibližně 2,5 miliardy jen díky nižším odvodům zaměstnanců a vyplácení podpor v nezaměstnanosti. A to se bavíme pouze o centru Prahy,“ řekl Michal Chour, předseda nového spolku, který je generálním ředitelem hotelu Alcron. „Založili jsme proto spolek, který chce zachovat v centru metropole kvalitní prostředí. To bez fungujících obchodů, restaurací, hotelů a dalších služeb nebude možné,“ dodal.

Tržby obchodů a restaurací v centru Prahy by se mohly v tomto roce dle odhadů propadnout v průměru o 30 až 50 procent. Do hotelů v centru přijelo od ledna do května o více než 70 procent hostů méně a výhled do konce roku je podobný. Z hlediska poklesu výnosů je pražský hotelový byznys druhý nejpostiženější, těsně za Římem. Celkový odhadovaný dopad do ekonomiky za období do roku 2024, kdy se předpokládá návrat maloobchodu, hotelnictví a pohostinství do stavu před koronavirem, je proto pouze za centrum Prahy mínus 170 až 220 miliard korun. Bez podpory tak hrozí vytvoření nové rovnováhy na trhu s horší kvalitou služeb, více volnými prostory a méně zaměstnanci, což znamená nižší příjmy pro veřejný sektor.

Co dál?

Centrum žije! – spolek pro restart Prahy je nově vytvořené sdružení podnikatelů působících v centru hlavního města s podporou městské části Praha 1. Záměrem iniciativy je zmapovat škody na ekonomice způsobené negativním dopadem pandemie na zahraniční turistiku a navrhnout řešení. Se zapojením ekonomických a právních expertů chce zformulovat požadavky a podmínky pro pomoc od státu a města, které by zabránily kolapsu ekonomiky v centru Prahy. Členem spolku se může stát jakýkoliv subjekt, který působí v centru Prahy – má tam provozovnu, obchod, kanceláře, nebo zde vlastní nemovitosti.

„Současnou situaci vidím jako velkou příležitost, jak restartovat pražský turismus v dlouhodobě udržitelné podobě, která bude přívětivější především k obyvatelům centra. K tomu je ale potřeba udržet provoz obchodů a služeb zaměřených jak na občany, tak na kvalitní turistickou klientelu. Máme jí ostatně co nabídnout – nejen památky a bohatou kulturu, ale i skutečnost, že Česká republika patří k nejbezpečnějším zemím světa,“ poukázal na potenciál Petr Hejma, starosta Prahy 1.

„Pokud se ale sníží kvalita služeb a veřejný prostor bude opuštěný, centrum bude chátrat a to jen posílí například alkoholovou turistiku, kterou tu opravdu nechceme,“ dodává Hejma. Městská část Praha 1 je navíc sama velkým pronajímatelem komerčních nemovitostí, její příjmy z pronájmů nebytových prostor činí téměř 500 milionů korun ročně. Již nyní předpokládá první pražská městská část negativní ekonomický dopad do svého rozpočtu přes 200 milionů korun.

„Není to jen o pomoci Praze, ale celé české ekonomice. Připravujeme konkrétní analýzy a návrhy, jaká pomoc je potřeba, na základě dostupných údajů propočítáváme možné efekty. Chceme přijít s návrhem, který by zbytečně nezatěžoval státní rozpočet, aby se současná pomoc státu vrátila,“ vysvětlil ekonom David Mazáček, ředitel Institutu strategického investování FFÚ VŠE. Ten se na přípravě návrhu podílí společně se zástupci realitních poradců Cushman & Wakefield, poradenské firmy Grant Thornton a právní kanceláře Havel & Partners. „Návrh chceme představit v nejbližších týdnech,“ uzavřel Mazáček.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Praha 1, MČ Praha 1

Štítky Centrum žije, koronavirus, pandemie, Praha 1, Praha, ekonomika, Česko, cestovní ruch, hotel, Alcron Hotel Prague, Zátiší Catering Group a.s., Petr Hejma, Cushman & Wakefield, Grant Thornton International

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum žije. Nový spolek má pomoci navrátit život do Prahy a nakopnout ekonomiku  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.