Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zahrádky po desáté večerní a zahraniční zboží na trzích. Podívejte se na plány Prahy

Na základě debaty zástupců městských částí a hlavního města Prahy bude upraven sortiment na farmářských trzích tak, aby bylo možné prodávat deset procent potravinového zboží zahraničního původu. Kromě pravidel pro farmářské trhy se jednalo také o provozu předzahrádek v Praze 1. Některé by mohly fungovat i po desáté hodině večerní, pokud by městská část vyhodnotila, že nebudou svým chodem narušovat noční klid.

Farmářské trhy se zahraničním zbožím a zahrádky po desáté večerní

V Praze by příští rok měla začít platit takzvaná malá novela tržního řádu, která se bude týkat farmářských trhů, restauračních zahrádek s prodejní dobou po desáté hodině večer a vybraných tržních míst časově omezených do 31. srpna 2020 v Praze 1.

O malé novele tržního řádu diskutovali zástupci rad vybraných městských částí a za hlavní město Prahu radní pro oblast majetku Jan Chabr, Viktor Mahrik, předseda Výboru pro majetek a majetkové podíly zastupitelstva a ředitelka odboru živnostenského a občanskosprávního magistrátu Eva Novaková.

„Novela tržního řádu by umožnila, aby se na farmářských trzích mohly prodávat zahraniční výrobky, což bylo v posledních měsících velice diskutované téma. Nově by tak mohly tvořit deset procent sortimentu potravinové výrobky z jiných zemí. Tato změna by vyšla vstříc městským částem, které se o úpravu zasazují, ale také lidem, kteří navštěvují trhy po celé Praze v obrovské míře. V rámci června bude návrh novely rozeslán do připomínkového řízení. Na podzim se pak počítá s komplexní právní úpravou, kdy by měl být tržní řád vydán jako nový předpis s účinností od 1. ledna 2021,“ uvedl radní hlavního města Prahy pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Ovčí sýr ze Slovenska nebo olivy ze Španělska

V praxi by tak na trzích v Praze mohlo být k zakoupení také zboží zahraničního původu za podmínky, že jeho podíl nepřesáhne deset procent počtu prodejních míst nebo desetinu prodávaného zboží v rámci farmářských trhů. Variantu si určí provozovatel.

„Na základě schůzky pořádané radním Janem Chabrem Praha 1 razí tu cestu, že by farmářské trhy neměly být omezené jen na výrobky českých producentů a českých farmářů, ale mohly by existovat i trhy smíšené, kde by se prodával jak sortiment český, tak sortiment dovezený od zahraničních farmářů, například ovčí sýr nebo olivy. Nechceme, aby obyvatelé Prahy přišli o příjemné víkendy, které mají někteří spojené s nákupem těchto pochutin. V případě smíšených trhů budou mít stále možnost koupit si květiny z Holandska, ovčí sýr ze Slovenska, olivy ze Španělska a podobně,“ vysvětlil předseda Komise pro obchod a služby Prahy 1 Karel Ulm (TOP 09).

Prodloužený provoz některých zahrádek po desáté večerní

V Praze 1 je v současné době omezen provoz restauračních zahrádek s prodejní dobou delší než do 22 hodin, a to do 31. srpna 2020. Městská část podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana v tuto chvíli uskutečňuje detailní prověření vhodnosti dalšího provozu těchto míst a v připomínkovém řízení k návrhu novely by měla předložit zdůvodněný návrh k místům, která by mohla být provozována i v době nočního klidu od 1. září 2020.

„Jsem rád, že farmářské trhy zachovávají vysoký standard nabízených produktů. Změna tržního řádu umožní rozšířit sortiment i o zahraniční farmářské produkty a lokální speciality. Tím by se měla zvýšit pestrost a atraktivita trhů pro návštěvníky,“ doplnil předseda Výboru pro majetek a majetkové podíly zastupitelstva Viktor Mahrik (Piráti).

Ohodnoť článek

Foto A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) / FAL

Štítky Praha, zahrádky, provoz, trhy, zahraniční, farmářský trh, městská část, hlavní město, Jan Chabr, TOP 09, Španělsko, Slovensko, Eva Novaková, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádky po desáté večerní a zahraniční zboží na trzích. Podívejte se na plány Prahy  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.