Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha připravila plán ochrany centra města. Má dva hlavní cíle

Praha po deseti letech připravila podrobný plán ochrany svého historického centra. Jde o plán konkrétních opatření, kterými bude metropole do budoucna chránit své dědictví před nevhodnými zásahy. Promítnout by se měl i do připravovaného Metropolitního plánu.

„Musíme umět řešit rovnováhu mezi rozvojem moderního města a ochranou památek. Musíme také stále znovu promýšlet, k čemu nás zavazuje členství v UNESCO a jak se to má projevit. Doháníme v tom velký dluh, protože Praha se k vypracování strategického plánu zavázala už při vstupu do UNESCO v roce 1992. Přijetím plánu pokračujeme v naší snaze být UNESCO odpovědným a aktivním partnerem, kterému na ochraně památek skutečně záleží,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Hana Třeštíková.

Současná podoba Management plánu začala vznikat v roce 2012. Ten pracuje s tezí, že je třeba chránit nejen hmotné komponenty, které vytváří mimořádnou světovou hodnotu centra Prahy, ale i komponenty nehmotné. Kromě struktury a kompozice města či jednotlivých památkových skvostů je třeba pečovat i o kulturu běžného života: aby v centru města i nadále žili stálí obyvatelé, odehrával se zde zajímavý kulturní život a aby jádro města zůstalo místem se svébytným životním stylem.

Dva hlavní cíle jsou zachování mimořádné světové hodnoty historického centra Prahy a zároveň rozvoj kvality života pro stálé rezidenty Pražské památkové rezervace. K naplnění těchto dvou hlavních tezí by mělo sloužit celkem 38 dílčích, tzv. realizačních cílů a celkem 136 dalších opatření.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky centrum, ochrana, UNESCO, Praha, památková péče, Hana Třeštíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha připravila plán ochrany centra města. Má dva hlavní cíle  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.