Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Druhé kolo drive-in voleb se v Praze uskuteční ve středu. Na stanovištích však bude méně komisařů než minulý týden

Také ve druhém kole senátních voleb budou mít možnost volit i lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci nebo v karanténě. Termín druhého kola senátních voleb tzv. drive-in bude ve středu 7. října od sedmi do patnácti hodin. Vzhledem k nízkému zájmu o tyto volby v prvním kole však budou mít drive-in stanoviště menší počet komisařů než minulý týden.

„V případě nutnosti jsme připraveni operativně zareagovat na nápor voličů.“

Do drive-in volebních míst bude možné zajet vozidlem, stejně tak jako do drive-in odběrových míst při testu na koronavirus. Volič nebude vystupovat z vozidla, ale jen otevře okénko. Přítomna bude volební komise, kterou tvoří zapisovatel a tři vojáci Armády ČR v činné službě.

Magistrát stejně jako v minulém týdnu ve středu ve spolupráci s armádou zajistí dvě volební místa, a to na Letné, kde budou hlasovat voliči z obvodů Praha 1 a Praha 5, a na Proseku pro obvod Praha 9.

Minule byly na každém stanovišti dvě komise, celkem tedy šest. Největší špička na stanovišti znamenala tři vozidla najednou, takže bylo hlasování plynulé i za použití jedné komise,“ vysvětlil  mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman, proč magistrát na středu snížil množství personálu. „Jsme však v případě nutnosti připraveni operativně zareagovat na případný nápor,“ dodal.

Minulou středu v metropoli v prvním kole senátních voleb z auta odvolilo 183 voličů, dalších 151 si nechalo urnu přinést o víkendu domů.

Od pondělí se mohou také lidé v karanténě nebo izolaci opět hlásit o víkendovou návštěvu komise s přenosnou urnou. Zájemci se mohou přihlásit do čtvrtečních 20:00. Zatím jsou evidovány jen nízké počty registrovaných voličů a lidé, kteří se na linky dovolají, chtějí spíše získat bližší informace.

Senátní volby nekopírují městské části

V prvním kole senátních voleb příšlo v obvodu Praha 1 volit 38,6 procenta oprávněných voličů, v obvodu Praha 9 to bylo 33,5 procenta a v obvodu Praha 5 byla účast 38,9 procenta. Krajské volby se metropole netýkaly, vedení magistrátu se volí v obecních.

Senátní obvody nekopírují městské části, po kterých jsou pojmenovány. Obvod Praha 1 zahrnuje také Prahu 7, část Prahy 2 a Troju. Pod volební obvod Praha 5 spadá i Praha 13, Řeporyje a Zličín. Obvod Praha 9 zahrnuje území městské části s výjimkou katastrálních území Hrdlořezy, Hloubětín a části Malešic. Dále zahrnuje území Prahy 14, Kbel, Horních Počernic, Újezdu nad Lesy, Běchovic, Dolních Počernic, Klánovic,

Ohodnoť článek

Foto Facebook praha.eu

Štítky volby, volby 2020, senátní volby, drive-in volby, Praha, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, magistrát, městská část, Armáda České republiky, Vít Hofman, Pražský magistrát, Letná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Druhé kolo drive-in voleb se v Praze uskuteční ve středu. Na stanovištích však bude méně komisařů než minulý týden  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.