Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Čtyři pražští starostové obhájili mandát nadpoloviční většinou

Ve čtyřech městských částech v Praze dominovali v komunálních volbách současní starostové. Absolutním vítězem se stal starosta Kbel Pavel Ždárský, jehož hnutí SNK: Kbely náš domov získalo přes 63 procent hlasů.

Nejdéle pracující starosta bude pokračovat

Absolutně největší procento hlasů z celé Prahy získalo SNK: Kbely náš domov v Praze 19 a to 63,09 procenta. Vede ho nejdéle sloužící starosta v hlavním městě Pavel Žďárský, který na pozici začal v roce 1997. Potvrdil, že ve funkci zůstane. „Vzhledem k tomu, že jsem byl jednička naší kandidátky, tak mi nic jiného nezbude, já už ani nic jiného neumím. Vzhledem k tomu, že jsme získali deset mandátů, což je drtivá většina, tak je zřejmé, že si lidé myslí, že to děláme dobře, a ještě to tedy na ty další čtyři roky vezmu," řekl ČTK Pavel Žďárský. Jeho strana získá 10 mandátů, další tři budou mít dohromady pět.

V Radotíně s 61 procenty zvítězila Občanská demokratická strana v čele se starostou Karlem Hanzlíkem, který je ve funkci už 16 let. Ten bude podle ČTK v čele radnice Prahy 16 také pokračovat. ODS tam bude mít z 15 mandátů deset.

Úderem sobotní druhé hodiny začalo sčítání hlasů po volbách, ve kterých lidé rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Konečné výsledky hovoří jasně....

Čižinský dominoval už v druhých volbách

Třetí v celkové úspěšnosti byla kandidátka starosty Prahy 21 Milana Samce, kde spolupracovala ODS a TOP 09- Společně pro Újezd. Získali 56,8 procenta a 11 ze 17 mandátů.

V Praze 7 obhájil mandát starosta Jan Čižinský a hnutí Praha sobě. „Získali jsme 53 % hlasů a osmnáct mandátů v zastupitelstvu. To je po osmi letech práce pro Sedmičku výsledek, který zavazuje a kterého si nesmírně vážíme. Slibujeme, že neusneme na vavřínech a budeme další čtyři roky poctivě pracovat , pro všechny občany Prahy 7, nejen pro ty, kteří nás volili,“ píše se na Facebooku sedmičkové Prahy sobě.

S 55 procenty a stejným počtem mandátů zvítězilo hnutí v sedmé městské části už v roce 2018. 

Současní starostové obhájili i na radnicích dalších sedmi městských částí. V Praze 2, 3 5, 8, 9, 14 a 13. Ostatních jedenáct zřejmě čeká obměna.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky volby, komunální, městské části, starostové, většina, Praha, Kbely, městská část, ODS, Jan Čižinský, TOP 09, Facebook, Radotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Čtyři pražští starostové obhájili mandát nadpoloviční většinou  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.