Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze proběhly tradiční Primátorky. Dukla nemohla závodit kvůli koronaviru

Tento víkend se vltavské říční koryto přeměnilo na závodní dráhu, jako každý rok se totiž konaly pražské Primátorky. Při neúčasti favorizované Dukly vyhrála závod osmiveslic na Primátorkách posádka složená z veslařů šesti klubů s veslovodem Lukášem Helešicem. V dramatickém souboji o vítězství porazila o 2,5 sekundy další kombinovanou posádku, kterou tvořili členové ČVK Brno a Hamru.

Veslařský závod sponzorovaný primátorem města má v Praze dlouhou tradici. Letošní ročník byl už 107. Kromě magistrátu závody zaštiťuje také společnost AXA. Do propagace se zapojují také známé osobnosti, například šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který pro závody vytvořil speciální Signature dish.

I přes současnou situaci s koronavirem se lidé vydali k Vltavě, aby mohli tradiční závody sledovat naživo.

Na programu byly závody mužů i žen různých věkových kategorií. Soutěžilo se v osmách i ve skifech. Největším lákadlem byly pro diváky ale závody v neděli odpoledne, kdy se spolu utkali vítězové všech semifinálových kol. Za vrchol události se považuje finále mužských osmic, na které si návštěvníci museli počkat nejdéle. Vítězná posádka měla zástupce z klubů Bohemians Praha, LS Brno, ČVK Praha, VK Slavia Praha, ČVK Pardubice a Dukla Praha. Dukla byla přitom celých čtyřicet let stálicí na první příčce prestižního závodu. Jeden z členů dukelské posádky měl ale pozitivní test na koronavirus, a tak nikdo z osmice nemohl nastoupit.

„Návrat do lodě byl strašně náročný. Už dvakrát denně netrénuji, ale na vodu se dostanu tak čtyřikrát za týden. Po fyzické stránce je to strašně náročné, ale my jsme to zvládli. Byli jsme na to natěšení a jsme rádi, že to takhle dopadlo. Myslím si, že to bylo i napínavé," řekl Lukáš Helešic. Bývalý reprezentant byl členem vítězné posádky i v předešlých třech letech. „Loni jsme vyhráli o deset vteřin, teď to bylo napínavé až do konce, takže věřím, že si to všichni užili," dodal.

Vítězný tým finálního závodu zapózoval fotografům.

Mezi ženami si doveslovala pro druhé vítězství Lenka Antošová z pražské Slavie, která porazila i parťačku na dvojskifu Kristýnu Fleissnerovou. „Bylo to těžké. Hodně foukalo a Kristýna měla rychlý začátek, takže jsem musela hodně makat. Před zatáčkou mě to nějak sfouklo a musela jsem se stejně jako Kristýna vracet do své dráhy. Pak jsem musela nastoupit a už jsem si to celkem hlídala, i když jsem dojížděla z posledních sil," uvedla Lenka Antošová.

Tribuny pro fanoušky byly rozmístěny po obou březích Vltavy, mezi nimi se mohli přepravovat speciálním přívozem. Na náplavkách bylo také otevřeno mnoho stánků, které nabízely doprovodný program. Svůj stánek tu měla například Všeobecná fakultní nemocnice, kde se návštěvníci mohli poradit o zdravém životním stylu a dozvědět se něco o darování krve. Pro veřejnost byl také zprovozněn veslařský trenažér. Jeho použitím bylo možné pomoci potřebným díky programu Pomáhej pohybem společnosti ČEZ. 

Ve stáncích na břehu řeky byl připraven bohatý doprovodný program.


Muži:

Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Vraštil 7:09,2, 2. Potůček (oba Dukla Praha) 7:20,5, 3. Hellebrand (Bohemians Praha) 7:25,5.
Osma: 1. Bohemians/LS Brno/ČVK Praha/Slavia/Pardubice/Dukla (Chládek, Havlíček, Láznička, Nový, Pivko, Šágr, Jech, Helešic, korm. Jochman) 5:53,2, 2. ČVK Brno/Hamr (Viktora, Voj. Dědek, Nejedlo, Pazdera, Vl. Dědek, Běhal, Baranivskyj, Kapa, korm. Šumanová) 5:55,6, 3. Bohemians Praha (Chalupa, Bartoň, Hladík, Tibitanzl, Rédr, Klang, Lesse, Nezman, korm. Mikušová) 5:58,6.

Ženy:

Skif (O Stuhu Podolí): 1. Antošová 7:45,3, 2. Fleissnerová (obě Slavia Praha) 7:52,3, 3. Novotníková (LS Brno) 7:55,2.
Osma: 1. Hamr/Blesk/Slavia (Kat. Hartmanová, Skružná, Kar. Hartmanová, Skálová, Nečasová, Kopecká, A. Žabová, L. Žabová, korm. Nedvědová) 6:44,6, 2. Pardubice (Vlastníková, Remešová, Stoklasová, Janková, Štorková, Kiacová, Štěpánková, Příhodová, korm. Lukošik) 6:57,3, 3. LS Brno/Olomouc (Dvořáková, Boušková, Přikrylová, Bínová, Sadílková, Švejnohová, Brokešová, Brázdová, korm. Kamínek) 7:10,0.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Plešková | Zdroj Instagram

Štítky sport, veslování, Primátorky, Praha, COVID-19, Lukáš Helešic, ČVK Brno, Kristýna Fleissnerová, Brno, Bohemians 1905, Lenka Antošová, Pardubice, FK Dukla Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze proběhly tradiční Primátorky. Dukla nemohla závodit kvůli koronaviru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.