Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nová výstava v Síni slávy Českého hokeje připomíná tragické úmrtí Ivana Hlinky

Speciální expozice v Síni slávy Českého hokeje od pátku připomíná bývalého vynikajícího útočníka a později úspěšného trenéra Ivana Hlinku, který 16. srpna před dvaceti lety tragicky zemřel při autonehodě. Hokejoví fanoušci si v centru Prahy mohou prohlédnout jeho dresy, ceny, které získal, ale i artefakty spojené s olympijskými hrami v Naganu 1998, na nichž Hlinka dovedl národní tým k historickému triumfu na turnaji století.

„Ivan Hlinka je velká osobnost českého a československého hokeje. Zrovna dnes je to 20 let od doby, kdy nás opustil, a myslím si, že si zaslouží, abychom na něj zavzpomínali a připomenuli ho třeba i mladší generaci, která ho nezažila," řekl manažer Síně slávy Bedřich Ščerban.

Na obsahu expozice se aktivně podílela vdova Liběna Hlinková, která všechny vystavené předměty zapůjčila. „Jsem moc rád, že se k tomu postavila vstřícně. Máme tady třeba bundu, kterou měl Ivan Hlinka v Naganu. Dále kravatu, kterou nosil, nebo slona, jenž mu byl věnovaný a měl mu přinést štěstí, což se v podstatě stalo," uvedl Ščerban.

Vedle medailí, které trojnásobný světový šampion Hlinka získal v hráčské kariéře, je součástí expozice i fotokopie jeho trenérského deníku z Nagana. „Osobně mě trochu mrzí, že nám ho nezapůjčila, protože si ho nesmírně cení a nechce ho dát z ruky. Dohodli jsme se ale alespoň, že ho nafotíme a představíme fanouškům zápisky, díky kterým mohou trochu nakouknout do toho, jak Ivan přemýšlel jako trenér," řekl Ščerban, který pod Hlinkou nastupoval jako hráč.

Slavnostního zahájení výstavy se osobně zúčastnila i Hlinková, která ocenila, že se vedení českého hokeje rozhodlo jejího tragicky zesnulého manžela takto připomenout. „Jsem vděčná, že se i po 20 letech na něj takto vzpomíná a lidé i média nezapomínají. Nejen tady v Síni slávy si Ivana pořád připomínáme. Dokazuje to, jaký to byl výjimečný člověk," řekla Hlinková, která už od roku 2005 vede Nadační fond Ivana Hlinky zaměřený na pomoc bývalým hokejistům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením ceskyhokej.cz

Štítky hokej, Hlinka, síň slávy, expozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výstava v Síni slávy Českého hokeje připomíná tragické úmrtí Ivana Hlinky  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.