Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fotbalisté Slavie na úvod 3. předkola Konferenční ligy zdolali Panathinaikos 2:0

, aktualizováno 4. srpna 2022, 22:01

Fotbalisté Slavie zvítězili v úvodním utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy nad Panathinaikosem Atény 2:0 a přiblížili se k postupu do play off o účast ve skupině. Pražany poslal v druhé minutě nastavení první půle v krátké přesilovce po vyloučení Sebastiana Palaciose do vedení Ivan Schranz a pojistku přidal v 56. minutě střídající Moses Usor.

Odveta se hraje za týden na půdě vítěze Řeckého poháru.

Slavia na cestě do skupiny musí zdolat tři soupeře, přes jednoho již přešla, když ve 2. předkole s celkovým skóre 11:0 vyřadila gibraltarského outsidera St Joseph's. V případě postupu přes aténský celek by český vicemistr v závěrečném play off narazil na lepšího z dvojice Trnava - Čenstochová.

Vršovičtí si nemohou dovolit zaváhání a vypadnutí, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude v příštím roce hostit Eden.

Slavia na poslední chvíli udělala změnu na soupisce pro 3. předkolo a místo Davida Juráska zapsala Schranze. Kouč Trpišovský slovenského reprezentanta nasadil rovnou do základní sestavy na pravé křídlo, na hrotu útoku pak nastoupil při absenci zraněného Sora Lingr.

Panathinaikos, který zápasem na Slavii vstoupil do sezony, v úvodu potvrzoval, že se mu těžko dávají góly. Bývalý slavný klub a finalista Poháru mistrů evropských zemí z roku 1971 měl v uplynulé sezoně řecké ligy nejlepší obranu spolu s mistrovským Olympiakosem Pireus a včetně přípravy ve 12 z 15 předchozích utkání neinkasoval.

Pražané se dlouho nemohli dostat do šance a jako první zahrozil ve 28. minutě hostující Palacios, jehož ránu vyrazil brankář Mandous. Na opačné straně v 39. minutě Schranz z úhlu vypálil těsně nad. O minutu později Ousou ve vápně čistě vypíchl míč Palaciosovi, argentinský ofenzivní hráč přes něj přepadl a francouzský rozhodčí Buquet mu za simulování udělil druhou žlutou kartu.

Čtvrtý tým uplynulého ročníku řecké ligy nesl vyloučení svého nejlepšího střelce z minulé sezony velmi nelibě a červenou kartu dostal za protesty i jeden z asistentů trenéra. Slavia přesilovku ještě do pauzy využila. Lingra vychytal gólman Brignoli, po následném rohu ale italský brankář chyboval a Schranz po velkém závaru na druhý pokus doklepl míč do sítě.

Krátce po změně stran museli do deseti i Pražané. Santos v 51. minutě na polovině hřiště zatáhl unikajícího Šporara, čerstvou posilu Panathinaikosu, a nejistý sudí ho po téměř minutové prodlevě vyloučil. Předtím přitom udělil žlutou kartu hostujícímu útočníkovi.

Červenobílí krátce poté, co se síly na trávníky srovnaly, zvýšili. Ewerton nejprve po vysunutí od Traorého trefil tyč, ale balon se odrazil ke střídajícímu Usorovi a ten jej s přehledem umístil k tyči. Dvacetiletý nigerijský mladík zaznamenal premiérový soutěžní gól za slávistické "áčko".

Chvíli nato mohl snížit střídající Vagiannidis, ale po úniku mířil vedle. Jinak už Pražané soupeře do větší šance nepustili a závěr si poměrně s přehledem pohlídali. Panathinaikosu, který se vrátil do pohárů po odpykání trestu za porušení finančního fair play a po pěti letech, připravili v součtu s přípravou teprve druhou porážku z posledních 21 zápasů.

Český klub vyhrál nad řeckým soupeřem v soutěžích UEFA teprve pošesté z 29 duelů. V sezoně 2001/02 Slavia vypadla s Panathinaikosem v kvalifikaci Ligy mistrů.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Jsem spokojený, nedostali jsme gól, dva jsme dali, vytvořili jsme si další šance. Při tom, jak jsme to měli rozehrané, jsme z toho mohli vytěžit ještě víc. Červená karta byla jediným momentem, za který jsem dnes na mužstvo naštvaný. Ale tým výborně zareagoval a druhou půli jsme pak zvládli skvěle. Přidali jsme druhý gól, který dal soupeři takový políček. Soupeř při hře 10 na 10 neměl žádnou šanci, my měli ještě dvě gólové pozice, při kterých jsme to trochu ukvapeně poslali vedle. Škoda, že jsme nedali ještě jednu branku. Čeká nás ještě jeden zápas, který bude úplně jiný."

Ivan Jovanovič (trenér Panathinaikosu): „Slavia byla po celý zápas lepším mužstvem. My jsme nehráli tak, jak jsme měli, proto jsme prohráli. Skóre 2:0 odpovídá tomu, jaký jsme předvedli výkon. Nedodrželi jsme systém hry, proto jsme nemohli změnit výsledek zápasu. Rozhodčí nekomentuji, pro nás je hlavní, že se musíme dát dohromady a připravit na druhý zápas. Musíme se poučit a podat lepší výkon. Jsem přesvědčený, že to dokážeme."

Ivan Schranz (útočník Slavie): „Věděli jsme, že to bude velmi těžký zápas. Soustředili jsme se hlavně na to, abychom neinkasovali. To se nám podařilo. Vedoucí gól přišel v pravém čase těsně před poločasem, velmi nám to pomohlo. Možná by tomu slušel ještě jeden gól, ale s pokorou jdeme do druhého zápasu. Máme to dobře rozehrané a musíme podat stejný výkon v odvetě."

Tomáš Holeš (záložník Slavie): „Soupeř byl nepříjemný. Přišla u nich červená karta, měli jsme pak víc prostoru. Odehráli jsme výborný první poločas s gólovou tečkou. Pak přišlo naše zbytečné zaváhání a vyloučení. Měli jsme zápas skvěle rozehraný a mohli jsme vytvořit daleko větší polštář. Ale naštěstí se nám podařilo přidat druhý gól. Výhra 2:0 není špatný výsledek do odvety."

Slavia Praha - Panathinaikos Atény 2:0 (1:0)

Branky: 45.+2 Schranz, 56. Usor. Rozhodčí: Buquet - Drouet, Debart (všichni Fr.). ŽK: Douděra - Palacios, Pérez, Cantalapiedra, Šporar. ČK: 52. Santos - 40. Palacios, 41. Erak (asistent trenéra). Diváci: 17.314.

Slavia: Mandous - Douděra (46. Usor), Ousou, Santos, Oscar - Holeš, Tiéhi (46. Ewerton) - Schranz (71. Masopust), Traoré (88. Provod), Olayinka - Lingr (57. Ševčík). Trenér: Trpišovský.

Panathinaikos: Brignoli - Kotsiras, Šarlija (88. Punguras), Magnússon, Ganea - Pérez, Kurbelis (71. Kampetsis) - Palacios, Čerin, Cantalapiedra (46. Vagiannidis) - Ioannidis (46. Šporar). Trenér: Jovanovič.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky fotbal, Konferenční liga, Slavia, Panathinaikos, vítězství, HC Slavia Praha, Panathinaikos FC, Ivan Schranz, Sebastián Palacios, Evropská konferenční liga UEFA, Moses Usor, fotbalista, Jindřich Trpišovský, trenér, červená karta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Slavie na úvod 3. předkola Konferenční ligy zdolali Panathinaikos 2:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.