Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Slavia nemůže v lize nasadit všechny své cizince, Trpišovský pravidlo chápe

Trenér slávistických fotbalistů Jindřich Trpišovský v začínající sezoně při skládání sestav na zápasy přihlíží i k odlišným pravidlům pro nasazování cizinců v jednotlivých soutěžích. Zatímco v evropských pohárech žádné omezení není, v české lize smí zasáhnout do utkání maximálně pět hráčů, kteří nejsou občany členského státu Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru nebo kandidátské země na vstup EU. Pražané jich aktuálně mají v kádru sedm.

Už v minulé sezoně ve Slavii působila čtveřice afrických hráčů - Nigerijci Yira Sora a Peter Olayinka, Ibrahim Traoré z Pobřeží slonoviny a Liberijec Oscar Dorley. V posledním kole navíc naskočil další nigerijský ofenzivní univerzál Moses Usor. V letní pauze Pražané přivedli dvojici Brazilců Ewertona a Eduarda Santose.

Další z letních posil Christ Tiéhi je sice z Pobřeží slonoviny, ale zároveň má také francouzské občanství. Omezení se už nevztahuje ani na Ukrajince Tarase Kačarabu, neboť jeho země je kvůli ruskému útoku v pozici kandidáta na vstup do EU.

V první fázi koukáme na to, kdo je nám schopen pomoci, kdo je pro nás dosažitelný. Teď se to prostě u nás takhle sešlo. Myslím, že zase takový problém to nebude, že by se to pokaždé sešlo, že by úplně všichni byli k dispozici na jeden zápas. Takže zase taková hrozba to nebude," řekl Trpišovský na tiskové konferenci před odvetou 2. předkola Evropské konferenční ligy proti outsiderovi St Joseph's, nad nímž Pražané před týdnem v úvodním vzájemném duelu vyhráli vysoko 4:0.

Na Gibraltaru se dostalo do hry šest ze sedmi hráčů mimo země EU. Je jasné, že vzhledem k pravidlu bude Trpišovský v pohárech cizince nasazovat více. Omezení pro domácí soutěže, za jehož porušení hrozí kontumace zápasu, nicméně kouč českého vicemistra chápe.

„I když budu mluvit proti nám, pro český fotbal je to dobře. V Evropě je to trošku jinak. My jsme menší země a musíme myslet na to, aby naši hráči dostávali příležitost. Měli bychom myslet i na mladší hráče. Omezení by měla být, aby se nám nestalo, že tady bude hrát 10 nebo 11 cizinců v nějakém týmu, nebo více cizinců," uvedl Trpišovský.

Další české prvoligové kluby kvótu pěti hráčů mimo země EU pro utkání nepřesahují. „Je otázka třeba do budoucna, jestli zavést nějaké pravidlo, aby nastupovalo více mladých hráčů. Nebo aby kluby byly zvýhodněné za to, že je budou nasazovat, třeba různými bonusy, jako to bývá v okolních zemích," přemítal Trpišovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Slavia Praha

Štítky fotbal, Slavia, Trpišovský, zápas, Jindřich Trpišovský, Evropská unie, SK Slavia Praha, Evropský hospodářský prostor, Pobřeží slonoviny, Peter Olayinka, Ibrahim Traoré, Oscar Dorley, Moses Usor, Evropská konferenční liga UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavia nemůže v lize nasadit všechny své cizince, Trpišovský pravidlo chápe  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.