Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hráči z Afriky mají v Česku větší šanci než ve Francii. Rasismus řešíme, říká agent

Díky bohatým kontaktům se mu daří přivádět talentované fotbalisty z Afriky do Evropy. Místo předních francouzských klubů je ale nabízí českým týmům. Přesně to byla i cesta Abdallaha Simy, kterého zkušený manažer Daniel Chrysostome zastupuje. V rozhovoru pro Drbnu popisuje práci agenta, zájem českých týmů o talentované hráče z Afriky či zkušenosti s rasismem v tuzemském prostředí.

Máte teď jako agent více volného času, když se uzavřelo přestupové období?
My nikdy nemáme volný čas. Neustále se připravujeme a teď začíná příprava na zimní období. Je to práce, kterou děláme naplno a neustále. Zahrnuje to mimo jiné hodně cestování po Evropě.

Máte za sebou velmi rušné léto. Byl jste u velkého přestupu Abdallaha Simy ze Slavie do Brightonu. Jak náročné bylo ho uskutečnit?
Za tu dobu, co v České republice působím, to pro mě byl největší přestup. Pravda je, že nikdy nemůžete vědět, jak jednotlivá vyjednávání skončí. Hraje v tom roli řada faktorů a tím nejvýznamnějším jsou teď následky pandemie. Každý musí myslet na peníze a všechny kluby covid nějakým způsobem ovlivnil. Proto považuji přestup Abdallaha Simy za velký úspěch.

Můžete zmínit některé z uchazečů o jeho služby?
Byli jsme v kontaktu s Marseille či Lille. Druhý jmenovaný klub měl velmi intenzivní zájem, nejdřív ale potřebovali prodat jiného fotbalistu, což se nestalo. Z Německa se zajímaly kluby jako Wolfsburg, Frankfurt nebo třeba Stuttgart. Neměly ale finance na adekvátní nabídku kvůli dopadům koronaviru.

Daniel Chrysostome

Původně začínal jako skaut pro francouzský klub FC Metz. Sbíral zkušenosti ve Francii a přes práci skauta začal postupně poznávat fotbalové prostředí v Česku a na Slovensku. Před lety založil společnost, která zastupuje profesionální hráče. Práci se věnuje více než 20 let. Pochází z Beninu, ale drtivou většinu života strávil ve Francii.

Pojďme si krátce popovídat o Simovi. Pamatujete si na své dojmy, když jste se s ním seznámil?
Bylo vidět, že to je specifický hráč a skvělá osobnost. Od ostatních fotbalistů se odlišuje. Když poprvé přišel ze Senegalu do francouzského Evianu, bylo vidět, že je výjimečný. Je hladový po úspěchu a zajímají ho všechny možné detaily, které může zlepšit. Po trénincích je zvyklý si přidávat a pracovat na sobě. Když neodehraje dobrý zápas, zajímá ho, co udělal špatně a jak se zlepšit. Zajímá ho jen fotbal, na který se maximálně koncentruje.

Viděl jste někdy hráče, který dokázala udělat tak rychlý progres? Za téměř dva roky stihl přijít z Francie do Táborska, odtud přestoupil do Slavie a následně do Brightonu.
Rozhodně ne. Je to ale normální a ideální scénář v případě takto speciálního hráče. Svědčí o tom i nominace do reprezentace Senegalu, která má velmi silný kádr. Mimochodem díky tomu je Česká republika v Senegalu více známá. I to je mým cílem - prezentovat Česko v Senegalu a ukázat talentovaným hráčům, že to může být země, kde porostou a získají důležité zkušenosti. Věřím, že z toho může těžit i Česko.

Z Afriky přichází do Evropy řada hráčů. Jak ten proces vypadá?
Trvá to dlouho a je to poměrně náročné. Když se fotbalisté z Afriky přesouvají do Evropy, nejsou připraveni na působení v klubech z francouzské Ligue 1 nebo druhé ligy. Úroveň tamního fotbalu je extrémně vysoká. Zároveň je v Evropě úplně jiná kultura. To všechno často způsobí, že talentovaný hráč z Afriky přechod nezvládne. Většina potřebuje čas na adaptaci.

Jak to tedy děláte vy?
Vytipujeme si hráče a přivedeme je do klubu či fotbalové akademie. Soustředíme se na to, aby tam na ně nebyl vyvíjen tak intenzivní tlak, a zároveň si zvykali na evropské prostředí a kulturu. Ten proces pak plynule pokračuje i po přesunu do České republiky. Hráči se adaptují a hlavně hrají. Mladí fotbalisté potřebují herní praxi. Přesně tohle byla cesta Abdallaha Simy.

Asi i proto jste si pro něj vybrali Táborsko jako přestupní stanici?
Hodně lidí se nás ptalo, proč právě tenhle klub. Nám je ale jedno, že to byl klub ze třetí a nyní druhé ligy. Soustředili jsme se na to, aby se adaptoval a cítil dobře. Stejný scénář, o němž se bavíme, byl u Mohameda Tijaniho, který v Česku začínal ve Vyškově a dnes je hráčem Slavie.

Odkud přivádíte africké hráče?
Není to jen Senegal, ale mohu zmínit také Pobřeží Slonoviny, Mali nebo Benin. Pokud máme pocit, že dotyčný přechod zvládne, sledujeme ho a pak si troufneme ho poslat do některého z klubů. To je případ Cheicka Condé, jenž je nyní ve Zlíně. V jeho případě nám bylo hned jasné, že to zvládne. Nepotřeboval se adaptovat v akademii, jako je ta v Evianu, s níž spolupracujeme. To je mimochodem naše jasná volba, mají tam úžasné zázemí.

Pojďme se soustředit na to, proč přivádíte africké hráče právě do Česka. Z jakého důvodu je podle vás tuzemská liga pro tyto fotbalisty ideální?
Považuji českou ligu za velmi kvalitní soutěž. Je to lepší liga než slovenská a také bych řekl, že je kvalitou podobná té polské. Zároveň je tady velmi dobré zázemí. Jsem rád, že v lize afričtí hráči dostávají příležitosti, protože tady mohou zaznamenat významný posun. Kromě toho necítí tak silný tlak, pokud se tedy nebavíme o Slavii či Spartě.

Výběr hráčů, které zastupuje Daniel Chrysostome

Abdallah Sima (Brighton, hostování ve Stoke City)
Cheick Condé (Zlín)
Youba Dramé (Zlín)
Mohamed Tijani (Slavia Praha)
Emmanuel Tolno (Táborsko, hostování v Dynamo ČB)

Zároveň získávají větší herní praxi.
Rozhodně souhlasím. V minulosti spousta talentovaných hráčů po příchodu do Evropy zapadla, to je často případ právě francouzské Ligue 1. Nezvládli to a skončili. Cítili silný tlak a byla tam velká konkurence hráčů z celého světa. Trenér vám pak dá šanci ve dvou nebo třech zápasech, kde musíte uspět. Pokud se vám to nepovedete, další šance nemusí přijít. Není tam čas na postupné zlepšování, chtějí okamžité výsledky.

Cítíte, že je v Česku v posledních letech větší poptávka po fotbalistech z Afriky?
Rozhodně. Zástupci klubů si uvědomují čím dál víc, že mohou získat velmi talentované hráče, navíc za přijatelné finance. Dříve nejen do Česka přicházeli hráči především z Balkánu. To se děje i nadále, ale ceny těchto fotbalistů jsou čím dál vyšší, jelikož odchází do lepších soutěží. Už ani není tak jednoduché přivádět talentované slovenské mladíky, protože brzo míří například do Itálie.

Máte teď vytipovaná některá jména, která plánujete přivést do Česka?
Ano, právě teď máme tři až čtyři velmi zajímavé fotbalisty. Více informací bych si ale prozatím nechal pro sebe. (smích)

Pojďme se tedy bavit o těch, kteří už tady jsou. Zmínil jste jméno Cheick Condé. Ten prošel Táborskem, nyní hraje ve Zlíně a byl už spojován s nejlepšími českými kluby. Můžeme čekat, že k tomu přestupu brzo dojde?
Je to speciální případ. Slavia i Sparta moc dobře ví o jeho kvalitách, zároveň registrujeme zájem od velkých klubů z Polska. Nějaká vyjednávání už se vedla. Uvidíme, jak to dopadne. Těžko se odpovídá na to, kdy k případnému přestupu dojde. Záleží na řadě faktorů.

Proč ho považujete za speciálního hráče?
Zaprvé za sebou nemá žádné zranění. Nikdy kvůli zdravotním problémům nezmeškal utkání. Má velmi dobré předpoklady pro to, aby se mu zranění vyhýbaly. Tělo je pro fotbalistu to nejdůležitější a Condé má v tomto ohledu velkou výhodu. Je těžké najít hráče s takovými předpoklady. Dokáže odehrát tři zápasy za týden. Je to působivé.

Condé stejně jako Sima prošel Táborskem. Zdá se, že je to dobrá přestupní stanice.
V Táborsku jsou velmi inteligentní lidé včetně trenéra pana Brožka, který má na věc správný pohled. Pro hráče udělal spoustu práce, věnoval se jim a staral se o to, aby se cítili dobře. Pro fotbalisty z Afriky je každá maličkost, díky níž cítí důvěru, důležitá. Potřebují se cítit vítáni. Pokud tento pocit mají, můžete z nich získat maximum. V Africe je totiž velmi přátelské prostředí, kde se každý stará o každého. Proto je Táborsko skvělý klub, panuje tam rodinná atmosféra. Fungovat to ale může vidět i na vyšší úrovni, Slavia je toho důkazem, také tam je řada zahraničních jmen.

Táborskem prošel i Emmanuel Tolno, který nyní hostuje v Dynamu České Budějovice.
Už jsem o tom mluvil, Tolno je hráč, jenž potřebuje cítit důvěru trenéra. Pak získává sebevědomí a stává se lepším a lepším. Teď je připravený na nejvyšší soutěž, ale potřebuje být na hřišti. Je velmi silný na míči, troufne si jít jeden na jednoho a má neuvěřitelný přehled. Je velmi chytrý. Doufám, že mu trenér bude důvěřovat.

Vy se staráte o africké hráče, a tak bych se rád zeptal i na to, jak vnímáte téma rasismu v českém fotbale? Hodně na něj upozorňuje například útočník Viktore Plzeň Jean-David Beauguel.
Nemám problém o tom mluvit. Rasismus se rozhodně netýká českých klubů, ty se chovají velmi přátelsky. Celkově je podle mě Česko přátelská země, kde jsou cizinci vítáni a mohou se tady cítit dobře. Například právě v Táborsku je vidět, jak skvěle mohou hráči ze zahraničí zapadnout a velkou roli v tom hraje právě trenér Brožek. Celé to téma rasismu se týká velmi malé skupiny lidí.

Mluvíte o tom se svými hráči?
Někdy se o tom samozřejmě bavíme. Občas mají nějaký negativní zážitek a jsou z toho frustrovaní. Není příjemné, když se snažíte dělat svou práci co nejlépe a z tribuny slyšíte rasistické urážky. Znovu ale opakuji, že to je velmi malá skupina lidí. Rasismus nemá ve fotbale místo, za to musíme všichni bojovat.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky fotbal, agent, daniel chrysostome, přestupy, rozhovor, Afrika, Česko, fotbalista, Francie, Evropa, okres Tábor, SK Slavia Praha, rasismus, Senegal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hráči z Afriky mají v Česku větší šanci než ve Francii. Rasismus řešíme, říká agent  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.