Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Z přestřelky na Letné vyšla vítězně Sparta. Baník porazila 3:2 a drží si tak třetí místo

Na Letnou v úterý zavítali fotbalisté Baníku, kteří okupují šesté a zároveň poslední místo ve skupině o titul Fortuna ligy. Sparta už sedmkrát za sebou vyhrála, a i tentokrát si doma brousila zuby na další vítězství. Toho se letenští dočkali a Baník přestříleli 3:2.

Sparťané působili od úvodu utkání sebejistě a byli aktivnější. I přesto se ale jako první z gólu radovali hosté. Fotbalisté Baníku byli opravdu efektivní, hned z první útočné akce totiž slavili úspěch. Baníkovci se dostali do situace dva na jednoho a Šašinka poslal míč na Potočného, který v 8. minutě doslova prostřelil Heču.

Hložek vystřelil Spartě dva góly

Baníkovcům tento gól vlil novou krev do žil a rázem byli aktivnějším družstvem. To ale ještě netušili, že je čeká během prvního poločasu studená sprcha. Po Dočkalově centru z přímáku, který vyrazil Laštuvka, se k míči dostal Frýdek. Ten hlavičkou posunul balon na Hložka, který z otočky ve 24. minutě rozvlnil ostravskou síť.

Neuběhly ani dvě minuty a Sparta otočila utkání ve svůj prospěch. Karlsson nádherným centrem našel Adama Hložka, který hlavičkou zamířil o břevno do branky Laštuvky. Ostravský gólman se mohl jenom vztekat, hostující obrana totiž v tomto případě zaspala.

Gólová kanonáda v podání Sparty pokračovala dál. Ve 33. minutě opět centroval do šestnáctky švédský záložník Karlsson. Baníkovská obrana znovu sparťanům usnadnila situaci a nechala úplně osamoceného Kozáka. Ten už měl jednoduchou úlohu a z několika metrů míč uklidil do branky.

V druhé půli ostravští fotbalisté přitvrdili a hra se tak začala kouskovat. Hlavní sudí začal také rozdávat žluté karty, a to nejenom hráčům. Jednu si také vysloužil trenér Baníku Luboš Kozel.

Penalta posvěcená videem

V duelu mezi Spartou a Baníkem došlo také na video. Ostravští fotbalisté využili jednu z mála slabých chvil ve sparťanské obraně a u míče se ve vápně v 59. minutě ocitnul osamocený Reiter. Ten si zpracoval balon a už se chystal na střelu, jenže k němu přiběhl Dočkal, který ho povalil na zem a ukončil tak nadějnou šanci. Baník se po tomto zákroku dožadoval penalty, ale sudí na to absolutně nereagoval a nechal hru plynout dál.

Zhruba po minutě se ale rozhodl celou situaci přezkoumat na videu. Díky systému VAR následně rozhodčí Klíma zjistil, že Dočkal opravdu fauloval a odpískal penaltu. K té se postavil Kuzmanovič a bez problému ji proměnil. V 63. minutě tak bylo skóre 3:2 pro Spartu.

Na hřišti to mezi oběma celky jiskřilo a fotbalisté souboje dojížděli téměř za každou cenu. V 69. minutě sudí už sahal celkem po osmé žluté kartě v zápase.

Hostující tým se ještě snažil s výsledkem něco udělat a Luboš Kozel také proto do hry poslal Milana Baroše místo obránce Fleišmana. Více šancí měla ale v posledních patnácti minutách přeci jenom Sparta. Čtvrtý gól pro domácí mohl přidat Tetteh, který ve vápně v podstatě sebral míč z nohy svému spoluhráči a z otočky zkusil štěstí. Branku ale deset minut před koncem netrefil.

Baník už konec nezdramatizoval

Z kopaček ostravských fotbalistů létal dopředu jeden nákop za druhým. Všechny útočné situace ale končily stejně, míč jim sebrali Sparťané a následoval faul Baníku. Letenští navíc několikrát šli v přečíslení do protiútoku, ostravské obraně se ale akce vždy podařilo utnout.

V samém závěru utkání došlo i k vášnivé strkanici. Odstartoval ji faul Baroše na Štětinu, za který si také vysloužil žlutou. Hlavní sudí společně s pomezními musel celou situaci uklidňovat a už tak šestiminutové nastavení se muselo ještě protáhnout. V posledních minutách se už nic důležitého neudálo. Ostrá výměna názorů mezi Štětinou a Barošem ale pokračovala i po hvizdu rozhodčího.

Sparta si připsala osmou výhru v řadě a na třetím místě má náskok sedmi bodů s tím, že čtvrtý Jablonec má ještě zápas k dobru. V dalším utkání na sparťany čeká druhá Plzeň.

Ohlasy trenérů obou klubů po utkání:

Václav Kotal (trenér Sparty): „V prvním poločase jsme špatně zareagovali na rozestavení Ostravy a dostávali se nám dva útočníci na dva stopery. Nakonec jsme dostali gól. Snažil jsem se to celý poločas srovnat, ale bylo to těžké, než na to kluci přišli. O poločase jsme jim to vysvětlili, jakým způsobem na toto rozestavení hrát a Ostrava už nebyla tak nebezpečná. Ale myslím si, že takhle zkušení hráči, které máme, by na to měli dokázat zareagovat sami. Jsme si vědomi toho, že máme 56 bodů. Nemůžeme nic podcenit. Čekáme na výsledky zítřejších utkání a podle toho bude vypadat příprava na následující dvě utkání, to znamená Plzeň a ve středu pohár v Liberci."

Luboš Kozel (trenér Ostravy): „O poločase jsem musel zvýšit hlas, protože jsem byl naštvaný. Začali jsme dobře, dali jsme gól, což jsme si přáli a Spartu to znervóznělo. Měli jsme tam ještě ošemetnou situaci v šestnáctce a střelu Jirky Fleišmana, která šla vedle. Místo toho, abychom šli do dvoubrankového vedení, tak jsme Spartě strašně lacino nabídli otočení výsledku. V březnu jsme tady v poháru prohráli 0:5 a dostali jsme čtyři góly ze standardek, takže jsme se na ně připravovali. Dnes jsme de facto ze standardky dostali vyrovnání, za dvě minuty po centru druhý gól a třetí zase ze standardky. To jsem byl naštvaný, protože jestli chceme uspět na Spartě, musíme se odrazit od osobní zodpovědnosti. Nemůže se stát, že tam Kozák vyplave sám a nikdo kolem něj. A že Hložek má čas na zakončení. To byly pro nás dost zásadní chyby a pak už to bylo těžší."

AC Sparta Praha - FC Baník Ostrava 3:2 (3:1)

Branky: 24. Hložek (M. Frýdek), 26. Hložek (Moberg Karlsson), 33. Kozák (Moberg Karlsson) – 8. Potočný (O. Šašinka), 63. Kuzmanović (pen.)

Karty: 29. Kozák (SPA), 62. Dočkal (SPA), 90+2. L. Krejčí (SPA) – 23. Reiter (OVA), 26. Laštůvka (OVA), 45. Jánoš (OVA), 50. Kozel (OVA), 51. Kuzmanović (OVA), 69. Procházka (OVA), 90+1. Baroš (OVA), 90+2. Stronati (OVA), 90+7. Smola (OVA)

AC Sparta Praha: Heča – Sáček, Štetina, Hancko, M. Frýdek (46. Matěj Hanousek) – L. Krejčí – Moberg Karlsson (64. Trávník), Dočkal (C) (90+5. Costa), Kanga, Hložek (90. Karabec) – Kozák (64. Tetteh).
Náhradníci: Nita – Costa, Matěj Hanousek, Karabec, Tetteh, Drchal, Trávník.

FC Baník Ostrava: Laštůvka – Jánoš, Stronati, Procházka, Svozil, Fleišman (C) (73. Baroš) – Reiter (78. D. Buchta), Jirásek (63. Lalkovič), Kuzmanović, Potočný – O. Šašinka (78. Smola).
Náhradníci: Budinský – D. Buchta, Smola, Lalkovič, J. Pokorný, Kaloč, Baroš.

Rozhodčí: Klíma – Kříž, Myška

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, FC Baník Ostrava, fotbal, Letná, fotbalista, Adam Hložek, Milan Baroš, vajíčko, 1. česká fotbalová liga, Luboš Kozel, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z přestřelky na Letné vyšla vítězně Sparta. Baník porazila 3:2 a drží si tak třetí místo  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.