Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Majitel Viktorie Žižkov Martin Louda nechce stadion do pronájmu, trvá na koupi

Majitel druholigového fotbalového klubu Viktoria Žižkov Martin Louda nesouhlasí s nabídkou Prahy 3 ohledně žižkovského stadionu. Sdělil to jeho mediální zástupce Jakub Splavec. Klub chce stadion od radnice odkoupit, městská část v reakci nabídla možnost desetileté nájemní smlouvy za korunu a investic ze strany Prahy 3 a magistrátu ve výši 25 milionů korun. Louda uvedl, že městská část stadion zanedbávala a on je do něj ochoten investovat stovky milionů korun, ale nikoli v případě, že ho bude mít pouze v nájmu. Podle starosty Prahy 3 Jiřího Ptáčka (TOP 09) jsou sliby Loudy nekonkrétní.

Dohoda zatím nepřišla

Louda se dnes podle Splavce sešel s vedením Prahy 3, ale dohody se dosáhnout nepodařilo. Původní Loudova nabídka byla na odkup stadionu za odhadní cenu s tím, že se zaváže jej zachovat a výrazně do něj investovat. Starosta Ptáček v reakci uvedl, že prodej nelze provést v požadovaném červnovém termínu a že radnice musí zaručit, že stadion a pozemky pod ním zůstanou určeny pro fotbal a ne například pro developerskou výstavbu.

Louda dnes uvedl, že FAČR požaduje pro prodloužení licence investice do stadionu ve výši 50 milionů korun, které by radnice co nejrychleji musela provést. „My chceme vědět, zda je trojka připravena touto cestou jít," řekl. Nabídka radnice počítala s investicemi ze strany majitele ve výši 25 milionů.

Radnicí nabídnutý pronájem na deset let za korunu je podle Loudy snaha přenést zodpovědnost za zanedbaný majetek na klub. „To je, jako kdyby vám někdo pronajal neudržované auto bez motoru. Vy ho sice dostanete do nájmu za korunu, ale abyste s ním mohl jezdit, musíte do cizího investovat spoustu peněz," popsal. Dodal, že jako pouhý nájemce navíc nemůže klub pro rozvoj areálu nic podstatného udělat. „Máme svázané ruce a například varianta toho, že by se celý kompletně zrenovoval, okamžitě padá. Nájem pro nás není variantou," řekl.

Nevím, jestli se s velkým fotbalem na Žižkově počítá, říká majitel Viktorky Martin Louda

Jsme tu doma a chceme tu hrát, říká majitel FK Viktoria Žižkov Martin Louda. Viktorce teď hrozí ztráta profesionální licence. Klub, který hraje druhou nejvyšší soutěž, musí předložit Fotbalové asociaci ČR plány na úpravy nevyhovujícího stadionu....

Louda investoval přes 50 milionů

Louda, který se stal majitelem klubu v lednu, podle svých slov od té doby do jeho rozvoje investoval přes 50 milionů korun a další stamilionové investice plánuje. Odmítl, že by pro něj nákup stadionu byl pouze nákupem levného pozemku. „Chci vybudovat fungující A-tým, kvalitní mládežnickou základnu a jednoho dne dát Viktorce i vytoužený nový stadion. Klidně si dám do smlouvy, že pokud se tak nestane, trojce to do poslední koruny zaplatím," řekl.

Starosta Ptáček v reakci uvedl, že Louda nabízí "poměrně nekonkrétní příslib investic s výhledem na možnou stavbu nového stadionu" bez jasného projektu. „Představa pana Loudy navíc je, že by se prodej uskutečnil za netržní cenu," řekl. Dodal, že pokud by byl na stole projekt stavby nového stadionu, musel by Louda nejprve předložit konkrétní záměr. Poté by radnice preferovala pronájem na 99 let za symbolickou cenu, případně vznik společného podniku, do kterého by pozemky vložila.

„Dovedeme jednat i o prodeji pozemku, ale za zcela jasných, transparentních a neprůstřelných podmínek za účelem výstavby stadionu," řekl dále Ptáček. Nabídka radnice tak je podle něj řešením do doby, než by se našla finální varianta. Pirátský zastupitel Prahy 3 Jiří Svrček k tomu dodal, že prodej bez jasných záruk a navíc za odhadní cenu by s ohledem na lukrativnost pozemků byl ze strany městské části "absurdním a velmi rizikovým krokem". „Je třeba si uvědomit, že jen za 30 let změnil fotbalový klub čtyřikrát svého vlastníka a ten předposlední přivedl klub do nucené dražby," řekl.

Městská část měla s předchozími majiteli klubu problémy. S klubem se i soudila kvůli neuhrazenému nájmu. Podle starosty nový majitel všechny dluhy vůči městské části uhradil.

Autoři | Foto fkvz.cz

Štítky Martin Louda, majitel, fotbal, Praha 3, Žižkov, stadion, Praha, FK Viktoria Žižkov, městská část, radnice, investice, Jiří Ptáček, TOP 09, FC Viktoria Plzeň, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel Viktorie Žižkov Martin Louda nechce stadion do pronájmu, trvá na koupi  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.