Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Fotbal jde stranou. Hráči během pauzy trénují doma a vyzývají k nošení roušek

Doba „koronavirová“, tak by se dala nazvat situace, která nyní panuje nejen v Česku. Kromě koncertů a kulturních akcí se ve většině evropských zemí pozastavily i sportovní soutěže. Výjimkou není ani fotbalová Fortuna liga, která se s ohledem na nařízení vlády stopla. Pražské kluby tuto improvizovanou pauzu řeší individuálními tréninky a náhradním programem pro fanoušky.

O dočasném zastavení Fortuna ligy rozhodla Ligová fotbalová asociace poté, co česká vláda vyhlásila nouzový stav, tedy 12. března. Další opatření přišlo o čtyři dny později, vláda tentokrát přitvrdila a omezila volný pohyb osob. Pro fotbalové kluby to znamenalo jediné, naordinovat hráčům individuální plán a poslat je domů. Nyní mohou jenom spekulovat o tom, kdy se liga zase rozjede a zda vůbec.

Nezbývá nic jiného než čekat

„Momentálně čekáme, jak se bude stav ohledně koronaviru vyvíjet. Je pravda, že se situace změnila po vyjádření organizace UEFA, kdy oznámila posun Eura, tím se rozšířil prostor pro možné dohrání soutěží. Ale uvidíme, nám nezbývá nic jiného než počkat,“ řekl pro Pražskou Drbnu Ondřej Kasík, mluvčí klubu AC Sparta Praha.

Sparta stejně jako ostatní fotbalové kluby uzavřela své tréninkové centrum a zvolila individuální přípravu hráčů. Kondiční trenéři připravili fotbalistům plán, co mají doma trénovat a na dálku je kontrolují.

Konkurenční Slavia zvolila stejný postup, jiný typ přípravy zatím sešívaní neplánují. „Výhodou je, že většina hráčů odjela z Prahy do svých domovů, takže můžou využívat zahrady a přírodu. Změny budeme dělat jedině v souvislosti s nařízením Vlády ČR. Ta budeme v maximální možné míře respektovat,“ popsal Michal Býček, mluvčí týmu SK Slavia Praha.

Kdy se liga zase rozjede?

Fortuna liga je pozastavena dočasně po dobu trvání nouzového stavu, který běží 30 dnů od 13. března. První kolo se tedy bude hrát nejdříve 18. dubna. Počet nakažených koronavirem v Česku ale neustále stoupá a vláda nevyloučila, že by mohla nouzový stav prodloužit. Nad startem všech sportovních soutěží tak visí otazník.

Fotbalisté navíc nemohou začít s ligou bez pořádné přípravy. „Je otázkou po jak dlouhé době v individuálním režimu budou hráči schopni začít hrát soutěžní zápasy, aniž by se například zranili. Nemůžou hned dva dny po přerušení pauzy naskočit do ostrého zápasu,“ okomentoval situaci mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Náhradní program pro fanoušky

Slavia i Sparta se snaží fanoušky zabavit i během této nečekané pauzy. Sešívaní například během minulého víkendu připomněli výročí památného postupu v Evropské lize do čtvrtfinále přes Sevillu. Svým fanouškům přinesl klub exkluzivní materiály včetně výpovědi řady zúčastněných. Pražská Sparta rovněž na webu a sociálních sítích vzpomíná na historické okamžiky, kromě toho ale uspořádala utkání svého eSport týmu proti Plzni. Zápas ve hře Fifa tak nahradil reálný zápas s Plzní, který se kvůli koronaviru neodehrál.  

Roušková výzva

Ani fotbalistům neunikl apel lékařů a odborníků k tomu, aby lidé nosili roušky na veřejnosti. Hráči Slavie natočili video, kde vyzývají všechny v Česku, aby nařízení vlády dodržovali a chránili tak nejen sebe, ale hlavně nejbližší okolí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook SK Slavia Praha

Štítky AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, fotbal, koronavirus, 1. česká fotbalová liga, Česko, nařízení vlády, nouzový stav, COVID-19, Vláda ČR, FC Viktoria Plzeň, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbal jde stranou. Hráči během pauzy trénují doma a vyzývají k nošení roušek  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.