Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Fotbalová Sparta vyhrála kanonádu s Baníkem a upevnila si tak vedení v ligové taublce

Fotbalisté Sparty ve šlágru 29. kola první ligy porazili Ostravu v přestřelce 4:3 a upevnili si vedení v tabulce. Obhájce titulu zvýšil náskok před druhou Slavií na pět bodů, pražský rival Letenských má ale k dobru nedělní zápas s Olomoucí. Sparťané v napínavém druhém poločase nad Baníkem dvakrát vedli o tři branky, hosté však duel v závěru zdramatizovali. Dva góly dal Jan Kuchta, jednou se za domácí prosadili Veljko Birmančevič a střídající Lukáš Haraslín. Za Slezany skórovali Jiří Klíma a střídající Filip Kubala, vlastní branku si dal kapitán Pražanů Ladislav Krejčí.

Sparta s Baníkem od dubna 2018 neprohrála v lize už 15 utkání po sobě. Pokud by Slavia v neděli překvapivě klopýtla s Olomoucí, měli by už Letenští jistotu prvního místa po základní části soutěže. Ostravští prohráli po čtyřech ligových zápasech, o čtvrtou příčku však v tomto kole přijít nemohou.

Spartě se po karetním trestu vrátil na lavičku trenér Priske, naopak podzimní střelec Haraslín znovu usedl jen na lavičku. O první ohrožení branky se po rohovém kopu postaral domácí kapitán Krejčí slavící právě dnes 25. narozeniny.

Jinak se však Baník od začátku prezentoval aktivitou, kterou favorita zaskočil. Buchta donutil gólmana Vindahla k těžkému zákroku, šanci měl také Tanko. Letenští zareagovali až ve 23. minutě. Kuchta obehrál Blažka a běžel sám na brankáře, jenže Markovič vyrazil na roh. Pak si gólman, který v ligové sezoně poprvé nahradil nemocného Letáčka, poradil také s tvrdou ránou stejného hráče pod břevno.

Pražané se prosadili až chvíli před přestávkou. Kuchta přiťukl míč Birmančevičovi, který se v 41. minutě trefil přesně k tyči. Jarní střelec Sparty si připsal 13. gól v ligové sezoně, skóroval již v pátém kole po sobě.

Začátek druhého poločasu byl hodně divoký. Po Rynešově centru zachoval chladnou hlavu Kuchta, udělal kličku gólmanovi a ve 48. minutě poslal míč do prázdné branky. Hned o tři minuty později mohl opět skórovat Birmančevič, sám před brankářem však dal ještě přednost Kuchtovi a český reprezentant se posunul již na 10 gólů v ligové sezoně.

Baníku svitla naděje, když si Krejčí tísněný Blažkem dal po Ewertonově rohu v 54. minutě hlavou vlastní gól. Sparta si poměrně brzy vzala tříbrankový náskok zpátky. Ostravský Buchta nechtíc asistoval Haraslínovi, který se v 63. minutě krátce po svém příchodu na trávník trefil efektně do horního růžku.

Baník ani poté nerezignoval a v přestřelce se dotáhl dokonce na rozdíl jediného gólu. Ewerton přichystal dvě branky. Nejprve v 79. minutě asistoval Klímovi, který se technicky trefil přesně k tyči, a chvíli poté i střídajícímu Kubalovi.

Domácí se najednou o vítězství obávali, tři body ale již uhájili. Sparta doma ani v patnáctém utkání ligové sezony neprohrála a s 41 z celkových 73 bodů je tam nejlepším týmem v ročníku. Trenérovi Baníku Hapalovi výsledkově nevyšel návrat na Letnou, kde v minulosti působil jako hráč i kouč.

Sparta Praha - Baník Ostrava 4:3 (1:0)

Branky: 48. a 52. Kuchta, 41. Birmančevič, 63. Haraslín - 54. vlastní Krejčí, 79. Klíma, 85. Kubala. Rozhodčí: Černý - Paták, Podaný - Klíma (video). ŽK: Krejčí - Klíma, Ndefe. Diváci: 17.706.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák (70. Sörensen), Krejčí - Wiesner, Kairinen, Sadílek (70. Laci), Ryneš - Tuci (60. Haraslín), Birmančevič (80. Karabec) - Kuchta (80. Olatunji). Trenér: Priske.

Ostrava: Markovič - Ndefe (88. Juroška), Blažek, Lischka, Kpozo - Rigo, Boula (64. Šín) - Buchta (64. Rusnák), Klíma (80. Kubala), Ewerton - Tanko (80. Adediran). Trenér: Hapal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, první liga, Sparta, Baník, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalová Sparta vyhrála kanonádu s Baníkem a upevnila si tak vedení v ligové taublce  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.