Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kauza vrácení plotu na stadion Slavie je podle šéfa Fotbalové asociace vyhrocená. O všem bude ještě jednat

Předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek považuje kauzou okolo plotu před sektorem pro soupeřovy fanoušky na stadionu Slavie v Edenu za příliš zveličenou. Pražský klub oznámil, že musí po roce před hostující kotel vrátit oplocení, jinak by prý od policie nedostal certifikaci pro pořádání prvoligových zápasů. Policie ale tvrdí, že nejde o její rozhodnutí. Asociace se tématu dotkla na dnešním zasedání výkonného výboru, který se shodl, že je potřeba prostředí na stadionech pro fanoušky kultivovat.

„Přestože se po roce 'bez plotu' ukázala správnost tohoto kroku směrem ke kultivaci sektorů hostů nejen v Edenu, ale i celé lize, Policie ČR rozhodla o tom, že pokud Slavia plot znovu trvale nenainstaluje, nedostane certifikaci na pořádání zápasů nejvyšší soutěže," uvedl v úterý pražský klub v prohlášení na svém webu.

Policie později reagovala tím, že nejde o její rozhodnutí. „O certifikaci stadionů rozhoduje certifikační komise složená ze zástupců LFA, FAČR, ministerstva vnitra a Policie ČR. Jelikož stadion v Edenu nesplnil podmínky certifikace, stanovené také ze strany UEFA, nemohla komise, nikoliv my, certifikaci udělit," napsala policie na sociální síti X.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík to později okomentoval mimo jiné jako nedůstojné slovíčkaření.

Teď to akcelerovalo touhle kauzou, já myslím, že to je trochu jako přehřáté"

Nechci se tady zabývat jednotlivými technikáliemi, protože celá matérie má nějakou reglementaci, která je poměrně složitá. V každém případě do toho vstupuje několik stran, každá má nějaký úkol - ať už je to FAČR, LFA, kluby, samozřejmě policie, záchranný systém," řekl Fousek novinářům.

„My jsme se toho dnes lehce dotkli na výkonném výboru. Není to matérie pro výkonný výbor, je potřeba, aby to řešily kompetentní orgány, které k tomu máme. FAČR k tomu má zřízenou komisi pro stadiony a hrací plochy, je tady bezpečnostní manažer, samozřejmě LFA a tak dále. Můj osobní názor i názor výkonného výboru je, že je potřeba prostředí pro fanoušky kultivovat," podotkl Fousek.

Věří, že se celá záležitost uspokojivě vyřeší. „Jednání probíhala, probíhala pochopitelně i na půdě LFA. Chtěl bych hlavně zdůraznit jednání, která budou probíhat. Teď to akcelerovalo touhle kauzou, já myslím, že to je trochu jako přehřáté. Určitě budeme jednat jak s LFA, s kluby, tak s policií, abychom tuto záležitost posunuli," podotkl Fousek.

Slavia celý rok nezaznamenala jediný problém

„Český fotbal si taky musí položit otázku, jestli už je na tom s výchovou fanoušků jako třeba v Anglii, kde vstup na hrací plochu je automaticky trestný čin. Je to jiné než v České republice. Ale v České republice je to zase jiné než v celé řadě zemí, kterých je v UEFA celkem 55. Jsou tady předpisy FAČR. Myslím, že určitě najdeme ten nejlepší model pro Českou republiku," doplnil Fousek.

Slavia uvedla, že celý rok monitorovala fungování sektoru bez přední části plotu a nezaznamenala v soutěžních zápasech jediný problém, který by s jeho odstraněním přímo souvisel. Při některých duelech Pražané na žádost soupeře oplocení před "kotel" hostů vrátili.

Situace si všimnul i poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Tohle mě dneska nakrklo. Slavia rozjela projekt kultivace stadionů v české lize a odstranila část plotu v sektoru hostí, aby hostující fanoušci nebyli jako v kleci. No a teď do toho policie hodila vidle. Vydala stanovisko, že jestli Slavia klec neobnoví, neumožní jí na stadionu hrát," napsal na svém profilu na síti X Ferjenčík. Vyzval pak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby se kauzou také zabýval. 

Dle naší klubové filozofie musí být podmínky pro domácí i hostující fanoušky stejné"

Podmínky pro fanoušky hostů se staly velkým tématem po loňském otevření zrekonstruovaného stadionu v Pardubicích, které v únoru přivítaly v zahajovacím utkání právě Slavii. Podoba sektoru, který byl obehnaný pletivem a sítí, si vysloužila kritiku veřejnosti.

Východočeši se bránili, že by jinak stadion neprošel kolaudací a certifikací. Ligová fotbalová asociace, která řídí nejvyšší soutěž, ustavila v březnu pracovní skupinu, jež řeší zlepšení podmínek pro hostující fanoušky.

Loni jsme iniciovali vznik pracovní skupiny LFA a budeme tuto situaci i budoucí změnu v přístupu k fanouškům v rámci celého fotbalu řešit znovu na její půdě. Dle naší klubové filozofie musí být podmínky pro domácí i hostující fanoušky stejné. Vidíme to jako základní předpoklad cesty k plně vyprodaným stadionům nejen v Praze, ale po celé republice," řekl Jaroslav Tvrdík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky SK Slavia Praha, policie, plot, stadion, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza vrácení plotu na stadion Slavie je podle šéfa Fotbalové asociace vyhrocená. O všem bude ještě jednat  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.