Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Žižkovská Viktorka slaví 120 let. Výročí připomene výstava před stadionem

Slavný pražský fotbalový klub Viktoria Žižkov si připomíná 120 let od svého založení. Toto významné jubileum připomene výstava s názvem Cesta do hlubin fotbalový duše, kterou pořádá městská část Praha 3 přímo před stadionem Viktorky v parku Radost. Výstava bude k vidění od pátku 19. května do 27. září letošního roku.

„Viktorka je nedílnou součástí žižkovského koloritu i celé Prahy 3“

Výstavní plochy v parku před stadionem FK Viktoria Žižkov nabídnou pohled do deseti kapitol minulosti žižkovské Viktorky. Výstava připomene založení klubu studenty Reálného gymnasia na Žižkově v roce 1903, ale připomene také stadiony, na kterých slavná Viktorka nastupovala.

Zájemci o historii Viktore nebudou ochuzeni ani o připomínku slavných mezinárodních zápasů nebo památné sezóny 1927/1928, kdy klub získal svůj zatím jediný mistrovský titul.

„Viktorka je nedílnou součástí žižkovského koloritu i celé Prahy 3, přízeň tomuto klubu se dědí z generace na generaci. Venkovní výstavou se chceme symbolicky poklonit stodvacetileté tradici, kterou Viktorka představuje. Věřím, že příběh, který tímto vyprávíme, zaujme nejen fotbalové fandy, ale i širokou veřejnost,“ uvedl v tiskové zprávě radní Prahy 3 pro kulturu Pavel Křeček (STAN).

Málo strážníků, nepořádek a další problémy Žižkova vysvětluje v rozhovoru starosta Prahy 3

Michal Vronský (TOP 09) je od loňského listopadu starostou Prahy 3. Komunální volby ovládl s kampaní, kde zdůrazňoval svůj původ spjatý s Žižkovem, kam se přistěhoval jeho pra pra pradědeček v roce 1888. V rozhovoru pro Pražskou Drbnu se Vronský...

Žižkovská Viktorka truchlí. Zemřela srdcařka, která nevynechala jediný zápas

Fotbalový klub FK Viktoria Žižkov na svém webu zveřejnil smutnou zprávu. Zemřela žena, která byla pro většinu z fanoušků tváří klubu. Věra Ničová byla totiž patnáct let prvním člověkem spojeným s Viktorkou, kterého fanoušci po příchodu ke stadionu...

Výstava připomene i klubové legendy

Lidé mohou v rámci výstavu vzpomenout i na slavné hráče, kteří v dresu s červenými a bílými pruhy nastupovali. Vzpomínat se bude na herce a komika Vlastu Buriana, který za Viktorii Žižkov v roce 1917 chytal, jeho následovníka mezi tyčemi Václava Bendu, nebo oceňovaného obránce a mistra ligy s Viktorií Žižkov Karla Steinera. Prostor bude věnován i fotbalovým osobnostem z nynější české reprezentace, jež rovněž mají žižkovskou minulost jako jsou například Jaroslav Šilhavý nebo Tomáš Souček.  

„Jsme moc rádi, že tato výstava bude na náměstí Radost realizována. Věříme, že zaujme nejen fanoušky, kteří si půjdou koupit vstupenky, ale i každého, kdo bude přes park procházet,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí Viktorie Žižkov Pavel Werner.

Na instalaci výstavy, která proběhne v pátek, naváže sobotní program na hřišti. Viktoria Žižkov přivítá v 10:15 FK Pardubice „B“ a od 14 hodin je na programu rozlučka Daniela Pudila, a to formou exhibičního utkání mezi Realem Top Praha a anglickým celkem Sheffield Wednesday. Pudil ukončil profesionální fotbalovou kariéru právě ve Viktorii Žižkov a za Sheffield Wednesday v minulosti nastupoval. V dresu týmu Real Top Praha se představí například fotbalisté Jan Koller, Tomáš Ujfaluši, Vladimír Šmicer, David Lafata, hokejisté Ondřej Pavelec, Jiří Tlustý, Marek Pinc, nebo herec Jakub Štáfek.

Ohodnoť článek

Foto Viktoria Žižkov

Štítky sport, fotbal, výročí, Viktoria Žižkov, Žižkov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žižkovská Viktorka slaví 120 let. Výročí připomene výstava před stadionem  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.