Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na skvělém golfovém hřišti má každý šanci podat dobrý výkon, říká autor hřiště Vinoř Jonathan Gaunt

Zhruba půl hodiny jízdy autem z centra Prahy leží golfové hřiště Vinoř, které spadá pod skupinu Prague City Golf. Areál byl otevřen na jaře loňského roku a záhy se dostal na mapu turnajových míst. Moderní 18jamkové hřiště, které se mělo začít budovat už v roce 2007 a vystřídalo se u něj několik majitelů, navrhnul Jonathan Gaunt z Anglie. Stačí pár chvil s tímhle chlapíkem a člověk hned pochopí, že navrhnout dobré hřiště není jen tak.

I přesto, že první stavební práce na hřišti začaly už v roce 2015, samotný Jonathan se k zahrání si ve Vinoři dostal až během upršeného zářijového víkendu na pozvání klubu Prague City Golf. Za účasti prezidenta vinořské části klubu Aleše Musila byl uspořádán l turnaj, na kterém se potkali všichni, kteří mají co dočinění s rozvojem golfu a především areálu jako takového  v rámci skupiny PCG. Porovnání idejí architekta i praktické údržby areálu spolu pak mohli diskutovat hlavní greenkeeper areálů Prague City Golf Mathew Salmon a jeho kolegovové a také Jan Štaidl, v jehož gesci jsou s podporou mateřské investiční skupiny Natland nejen investiční akce v resortu, ale také jejich správa. Největší celebritou byl ale bez pochyby právě architekt vinořského hřiště Jonathan Gaunt. 

Turnaje a prohlídky hřiště ve Vinoři se mimo jiné účastnili Aleš Musil (prezident PCG Vinoř, uprostřed), Vladimír Plašil (majitel hřiště kaskáda Brno, úplně vlevo) a Jonathan Gaunt (vpravo).

Návštěva Jonathana Gaunta odstartovala ve vinořské klubovně obědem, následně se skupina vydala do deště odehrát golfový turnaj. V uvolněné atmosféře si Jonathan našel chvilku času, aby vysvětlil, v čem je kouzlo skvělého golfového hřiště. „Skvělé golfové hřiště dělá jeho umístění, dobrá představivost designéra a to, že je hřiště zapamatovatelné,“ popsal architekt. „Zapamatovatelné hřiště je takové, kam se hráči rádi vrací. Předkládá před golfisty takové výzvy, do kterých se rádi pustí znovu. Hřiště musí vytvářet situace, které jsou příjemné, kde nepřeváží soutěživost a rivalita nad hezkým zážitkem. Golf je sice primárně sport, ale mnoho dalších aspektů. Ty z něj dělají hlavně společenskou záležitost,“ vysvětlil.

Přátelé, kteří spolu hrát začnou musí přáteli zůstat i poté, co projdou celé hřiště. Podle Jonathana je stěžejní i to, aby si hru užil každý bez ohledu na své schopnosti: „Každý má dostat příležitost podat dobrý výkon i když to může být někdy náročné. Ale nesmí to být zastrašující. Ideální hřiště si užije každý. Od malých dětí až po prarodiče. Nikdo se nesmí cítit poníženě, když se mu nedaří.“

Pro Jonathana je také důležité, aby se na hřiště nebáli lidé, kteří se s golfem teprve seznamují. „Spoustu lidí by rádo hrálo golf, ale bojí se. Podívají se na hřiště a pomyslí si ‚Kde mám začít?‘. Vy chcete, aby lidé zahodili svoje obavy a nebáli se to zkusit,“ vysvětlil.

Jonathan byl původně zahradním architektem a vztah k přírodě přenesl i do navrhování golfových hřišť. Propojení nového hřiště s tím, co už příroda vytvořila je pro něj zásadní. Ve Vinoři v tomto ohledu neměl mnoho překážek. „Když jsem sem poprvé v roce 2005 přijel, tak tu byla zemědělská půda. Bylo tu jen pole, na kterém rostlo obilí a jeden jediný strom uprostřed. Pro mě bylo jednoduché tu něco vymyslet. Co bylo atraktivní, tak že tu byl jeden nejvyšší bod uprostřed a okolní plocha je svažitá. Takže to vytváří hodně možností, jak sem hřiště zasadit. Dobře se tu dalo pracovat s výškou,“ zavzpomínal Jonathan.

Hřiště ve Vinoři není prvním v Česku, jehož autorem Angličan je. Před téměř dvaceti lety vyrostl u Brna golfový areál Kaskády, první Jonathanův projekt ve střední Evropě. „Kaskádu a Vinoř jsem navrhoval s rozestupem 10 let, takže i já sám jsem se za tu dobu hodně naučil, poučil se z některých chyb a i to se na obou hřištích podepsalo. Nemohu samozřejmě říct, že je tu všechno perfektní,“ dodal s úsměvem. Ale i s tím se při výstavbě golfových hřišť počítá: „Stavění hřiště není jako stavění klubovny, kterou postavíte a ona tak zůstane. Stavění hřiště jen tak neskončí. Já jsem třeba tady ve Vinoři ještě nehrál. Dnes budu hrát poprvé. A mohu být kritický.“

„Jonathan je skvělý designér, který velmi pomáhá nikoliv pouze při vzniku těch hřišť. Cítí se být jakýmsi jejich otcem. I proto ho majitelé rádi využívají například při redesignu. Co je na něm úplně skvělé je to, že když něco potřebujeme, tak přiletí, pomůže, poradí, projde si ty hřiště. Takže co si nejvíc cením je nejen to, že navrhuje, ale že se pak stará po celou dobu životnosti těch hřišť,“ pochvaloval si Aleš Musil spolupráci s Gauntem.

Jonathanovo vysněné místo pro golfové hřiště? Vřes, borovice a písčitá půda

Redesign hřiště přijel do Vinoře na turnaj s Jonathanem probrat i majitel areálu Kaskády Vladimír Plašil. „Hřiště v Brně za ty roky prošlo některými změnami. Část z nich jsme si dělali sami, ale nyní je na čase udělat nějaké větší zásahy. A proto jsem rád, že se tady mohu bavit s autorem hřiště a ty změny s ním probrat a prodiskutovat,“ vysvětlil účel své návštěvy Prahy. Spolupráce s autorem hřiště tak pokračuje i po 20 letech.

Není to náhodou, architekta spolupráce s Čechy baví. „Rád tu pracuji, protože moji čeští přátelé, a jsou to opravdu všechno přátelé, vám upřímně řeknou, co si myslí. Jsou velmi přímí, Češi nic netají. Pokud si myslí, že váš nápad je hloupý, tak vám prostě řeknou, že je hloupý. To se mi líbí,“ vysvětlil pobaveně.

Designér přiznal, že Česko ještě nemá dostatečně projeté na to, aby měl vysněné místo, které by chtěl přebudovat na hřiště. Potom se ale zamyslel a popsal ideální místo, na kterém by rád pracoval. „Zhruba před 20 lety jsem byl někde na jihu Prahy a bylo tam krásné místo. Rostly tam fialové vřesy, borovice a byla tam písčitá půda. To je podle mě perfektní prostředí. Kdyby mi někdo zítra zavolal a řekl ‚Jonathane, mám kousek půdy, je tam písčitá zem, borovice, vřesy a voda,‘ tak bych všeho nechal a vyrazil bych tam navrhnout golfové hřiště,“ zasnil se Angličan.

Zatímco normální smrtelníci sedí doma v teple, skupinu přátel v klubovně vinořského areálu to táhne ven hrát. Jonathan tedy opouští rozhovor a vydává se do deště na 18jamkové hřiště otestovat svůj vlastní návrh. Počasí ho netrápí, ba naopak. Připomíná mu domovskou Anglii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aleš Musil, PCG Vinoř

Štítky golf, golfové hřiště, Jonathan Gaunt, Prague City Golf, Vinoř, sport, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na skvělém golfovém hřišti má každý šanci podat dobrý výkon, říká autor hřiště Vinoř Jonathan Gaunt  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.