Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Praha bude v roce 2026 pořadatelem Olympiády dětí a mládeže. Pořadatelství oficiálně potvrdil Český olympijský výbor

Zástupci Českého olympijského výrobu společně s představiteli hlavního města potvrdili, že se Olympiáda dětí a mládeže v roce 2026 uskuteční vůbec poprvé v Praze. Účast na jedné z nejvýznamnějších sportovních akcí u nás se pohybuje kolem 4,5 tisíce sportovců ze všech krajů Česka. Slavnostní zahájení pětidenní akce se uskuteční na fotbalovém stadionu Slavie Praha ve Vršovicích.

Český olympijský výbor minulý týden oficiálně potvrdil Praze pořadatelství Her XII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2026. Rada hl. m. Prahy schválila podání přihlášky k pořadatelství už 8. dubna 2024. V hlavním městě se ODM uskuteční vůbec poprvé a to od 21. června do 26. června 2026. Slavnostní zahájení her proběhne první den akce na fotbalovém stadionu Slavie Praha ve Vršovicích. Sportovní soutěže zaberou následující čtyři dny akce. Ve čtvrtek 25. června budou hry ukončeny závěrečným ceremoniálem.

Sport je třeba podporovat

Konkrétní seznam sportovních disciplín bude upřesněn po jednání s jednotlivými sportovními svazy. Jediným jistým sportovištěm, ve kterém se bude konat řada sportovních soutěží je fotbalový stadion Slavie Praha. Zbytek sportovišť a přesný program bude teprve upřesněn. 

„Jsem rád, že se Praha dočkala, Olympiáda dětí a mládeže je významná, oblíbená a mimořádně prospěšná akce. Sport je jednou z nejdůležitějších věcí, které by se měly u nejmladší generace podporovat. A hlavní město tak činí,“ říká Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy

Zúčastní se až 4,5 tisíce mladých sportovců 

Podle Filipa Šumana, místopředsedy Českého olympijského výboru je pořadatelství Prahy historickým momentem. „Jedná se o historický moment, kdy můžeme oznámit, že z rozhodnutí Českého olympijského výboru se pořadatelem Olympiády dětí a mládeže v roce 2026 stává Praha. Pro nás je tento projekt velmi důležitý, stejně jako samotný rozvoj sportu u mládeže. Byl jsem už mnohokrát dotazován, kdy se Olympiády dětí a mládeže zhostí také Praha, protože byla poslední z krajů v Česku, která pořadatelství dosud nezískala. Jsem velmi rád, že to nyní už neplatí“.

Ubytování na akci by měly z části poskytnout vysokoškolské koleje či prostory u vybraných sportovišť. ODM 2026 by se mělo zúčastnit až 4,5 tisíce mladých sportovců ze všech krajů Česka. ODM je celorepubliková soutěž, ve které sportovci reprezentují svůj kraj. Soutěž se koná každoročně již od roku 2003 a je určena mladým sportovcům od dvanácti do šestnácti let. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej Selinger/ČOV

Štítky olympiáda, děti a mládež, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude v roce 2026 pořadatelem Olympiády dětí a mládeže. Pořadatelství oficiálně potvrdil Český olympijský výbor  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.