Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie dohlédne na dodržení zákazu sportovcům reprezentovat Rusko a Bělorusko na tenisovém turnaji v Praze

Policie zajistí, aby při blížícím se tenisovém turnaji žen v Praze bylo dodrženo usnesení vlády zakazující sportovcům reprezentovat v Česku Rusko a Bělorusko. Sportovní akci bude monitorovat, a pokud někteří účastníci poruší podmínky uděleného víza, nepovolí jim vstup na české území nebo jim krátkodobé vízum zruší.

„Během celé akce nikde nebude prezentováno státní občanství těchto hráček"

Akce tenisové organizace WTA se uskuteční v areálu pražské Sparty ve Stromovce od 31. července do 6. srpna. Původně přihlášená Ruska Jevgenija Rodinová se sice kvůli zranění odhlásila, v hlavní soutěži ale dál figuruje Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Do kvalifikace by pak měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová. Vláda v červnu v reakci na trvající invazi na Ukrajinu schválila zákaz účasti ruských sportovců a týmů v soutěžích a utkáních na českém území.

„Celou situaci jsme aktivně řešili a řešíme s odpovědnými státními orgány. Informovali jsme je opakovaně, že nemáme jakýkoli vliv na seznam přihlášených hráček, když budeme plně respektovat všechna rozhodnutí vlády a dalších státních orgánů. Seznam účastnic turnaje je ovšem plně v kompetenci WTA," uvedl v prohlášení ředitel turnaje Miroslav Malý.

„Během celé akce nikde pochopitelně nebude jakkoli prezentováno státní občanství těchto hráček. Budou na něm vystupovat výhradně jako soukromé fyzické osoby, podobně jako vystupovaly a vystupují na řadě dalších světových turnajů," doplnil Malý.

Podle bývalého hokejového brankáře Dominika Haška ale sportovci vždy reprezentují zemi, jejímiž jsou občany, a dělají reklamu na její činy. „A bohužel současné činy jejich země jsou agresivní imperialistická válka, zabíjení a další zločiny s tím spojené," uvedl Hašek v České televizi. Výjimku by podle něj mohli mít ruští sportovci, kteří agresi jasně a veřejně odsoudí.

Ruští sportovci jsou za aktuálních podmínek reklamou na válku, o vstupu do politiky uvažuji, říká Dominik Hašek

O účasti ruských sportovců za aktuálních podmínek mluví jako o reklamě na válku. Bývalý hokejový reprezentant a vítěz z Nagana Dominik Hašek bojuje za nastavení nových pravidel, která jim dovolí startovat a zároveň nebýt nástrojem propagandy. Sám...

Sportovcům mohou zrušit víza

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve středu uvedl, že je vládní zákaz pro reprezentanty Běloruska a Ruska stále platný. Je podle něj na policii, aby případně konala, pokud bude mít podezření, že by dané rozhodnutí nemělo být dodrženo.

Policie ČR je připravena postupovat proaktivně v souladu s právními předpisy a i s usnesením Vlády ČR," uvedl mluvčí policejního prezidia Josef Urban. Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek ale už dříve uvedl, že toto rozhodnutí směřuje na sportovce ve chvíli, kdy jsou reprezentanty své země.

„Vládní usnesení a stanovisko Národní sportovní agentury se týká explicitně sportovců, kteří reprezentují Rusko nebo Bělorusko," uvedla agentura na svém webu. „Zcela novým prvkem je zrušení jednotného víza v případě, že by se ruský nebo běloruský sportovec dostal do České republiky v rámci schengenského prostoru bez hraničních kontrol," doplnila agentura. Policie podle Urbana zruší sportovci krátkodobé vízum, pokud nebude plnit jeho podmínky, tedy například účel pobytu.

Podobná situace se odehrála minulý týden v Polsku, kde pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou, jež se měla zúčastnit turnaje ve Varšavě. Bělorusky Sasnovičová a Julija Hatouková či Ruska Valerija Savinychová však do soutěže zasáhly.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TK Sparta Praha

Štítky tenis, policie, Rusko, Bělorusko, zákaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Policie by měla vyfasovat dalekohledy a bylo by dobré také postavit vysokou zeď, aby nikdo z nich neproklouzl. Třeba neproklouzne už ani divák....

Sobota, 29. července 2023, 09:21Odpovědět

Policie dohlédne na dodržení zákazu sportovcům reprezentovat Rusko a Bělorusko na tenisovém turnaji v Praze  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.