Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za upálení družky v Praze 9 potvrdil soud Slovákovi patnáctiletý trest vězení

Odvolací soud potvrdil Slovákovi Miroslavu Reisingerovi, který loni v listopadu upálil svou českou družku v zahrádkářské kolonii v Praze, patnáctiletý trest vězení. Zamítl mužovo odvolání, ve kterém žádal překvalifikovat skutek z vraždy na usmrcení z nedbalosti.

Nejdříve se k činu přiznal

Reisinger připustil, že partnerku polil benzínem, který následně vzplál od jeho cigarety. Odmítl ale, že nedopalek na družku schválně hodil.

Třiačtyřicetiletá žena zemřela v noci na 28. listopadu 2021 ve Vysočanech před chatkou, kterou obývala s o 13 let starším Reisingerem. Po vzájemné hádce vzal muž kanystr s benzinem, otevřel ho a družce hořlavinou polil hlavu a horní polovinu těla. Po odhození nedopalku benzin okamžitě vzplál a žena neměla šanci na záchranu.

Muž soudu tvrdil, že se s ženou přetahovali o kanystr s benzinem, a tekutina na ni vystříkla omylem. Cigaretu hodil na zem již dříve. Podle předsedy senátu Martina Zelenky však tato výpověď nesouhlasí s jeho dřívějším přiznáním. Reisinger zpočátku uváděl, že družku polil benzinem, protože na ni byl naštvaný.

Změna jeho výpovědi je pouze účelová," prohlásil soudce Zelenka. Muž podle něj neměl důvod se přiznávat, pokud by čin opravdu úmyslně nespáchal. Jeho první výpověď navíc potvrdili svědci i důkazy. Soud ale nevyhověl ani státnímu zástupci, který žádal pro Reisingera přísnější trest.

Muž vraždil v opilosti, léčení podle znalkyně nemá smysl

Reisinger byl v době činu opilý. Podle svědků ze sousedství muž i družka holdovali alkoholu a hádali se, protože na sebe žárlili. Opili se i poslední noc, kdy slavili třetí výročí vztahu. Znalkyně u hlavního líčení ale protialkoholní léčbu nenavrhla, protože by podle ní byla mrháním financemi.

Za vraždu spáchanou obzvlášť trýznivým způsobem hrozilo muži 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest. Obžaloba pro něj žádala 16,5 až 17,5 roku odnětí svobody s tím, že u muže nenašla žádnou polehčující okolnost. Prvoinstanční soud ale poukázal na to, že v Česku má muž čistý rejstřík a k dřívějším odsouzením na Slovensku již nelze přihlížet.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK

Štítky vražda, upálení, trest, zahrádkářská kolonie, Vysočany, věznice, Praha, benzín, výpověď, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Zvoníček

Ad strana Praha bez chaosu. Těm chaotům to sedí. Ad odmítnutí vstupu s kolem do autobusu. To je oblíbený způsob buzerace. Je to sice zakázáno podmínkami dopravy, ale ostatní věci s koly a kolečky do autobusu smějí, takže by to Dopravní podnik měl okamžitě změnit. Samozřejmě kočárky a kolečková křesla budou mít přednost.

Pátek, 9. září 2022, 10:52Odpovědět

Ev Ik

A sedět potáhne na Slovensko ? Kdo má platit, takový zbytečný tvory?

Čtvrtek, 25. srpna 2022, 06:46Odpovědět

Za upálení družky v Praze 9 potvrdil soud Slovákovi patnáctiletý trest vězení  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.