Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V kancelářích pražského magistrátu zasahovala policie. Hlubuček si měl říct o pětimilionový úplatek

, aktualizováno 15. června 2022, 13:39

V kancelářích pražského magistrátu i pražského dopravního podniku od středečního rána zasahuje policie. „V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ napsal dnes ráno na Twitter primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Úkony trestního řízení probíhaly i v kanceláři náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN), který je podle Deníku N mezi jedenácti lidmi, které policie už obvinila kvůli hospodaření pražského dopravního podniku.

Policie zasahovala na magistrátu i v dopravním podniku kvůli úplatkům

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili jedenáct lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku. Podle Deníku N je mezi nimi primátorův náměstek Petr Hlubuček nebo zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl, který na počátku tisíciletí spolupracoval například s Radovanem Krejčířem.

Zdroj Deníku N uvedl, že v případu padla obvinění z uplácení a účasti na organizované zločinecké skupině. „Jeden z obviněných bral podle zjištění policie úplatky v řádech milionů a je obviněný za účast na organizované zločinecké skupině,“ píše Deník N s odvoláním na svůj zdroj.

Podle Deníku N si Hlubuček s Redlem a náměstkem dopravního podniku Matějem Augustínem řekli developerovi, společnosti Nové Holešovice Development, o pět milionů korun. Jako prostředníka podle zjištění vyšetřovatelů využili někdejšího ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka, který developerovi údajně tlumočil jejich požadavek na zaplacení peněz za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společné akciové společnosti dopravního podniku a společnosti Nové Holešovice Development. Podle informací Deníku N to ale není jediný případ požadování úplatků, ze kterého vyšetřovatelé skupinu viní.

Chod úřadu pro veřejnost není nijak ovlivněn a všechny agendy fungují, jak mají

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti jedenácti osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit," uvedl na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze státní zástupce Adam Borgula

„Na pražském magistrátu zasahuje policie, které poskytujeme veškerou součinnost, ale vzhledem k tomu, že se jedná o vyšetřování, tak nemohu být konkrétnější,“ uvedl dnes ráno pro Pražskou Drbnu mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník a doplnil, že chod úřadu pro veřejnost není nijak ovlivněn a všechny agendy fungují, jak mají.

Server iDnes.cz uvedl, že policie zasahovala kromě magistrátu také v kancelářích pražského dopravního podniku, Všeobecné zdravotní pojišťovny a na několika dalších místech. „Vrchní státní zastupitelství v Praze dozoruje případ vyšetřovaný Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ). Úkony trestního řízení probíhají na pražském magistrátu a v pražském dopravním podniku,“ řekla pro Seznam Zprávy vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Policejní razie nenechala pražské politiky chladnými

„Na magistrát jsem šel s heslem: Chci řídit město s čistým štítem. To požaduji i od svých kolegů. V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ napsal dnes ráno na Twitter Zdeněk Hřib.

Na Hřibova slova téměř okamžitě reagoval opoziční zastupitel Ondřej Prokop. „Od Vás tohle fakt sedí, za opozici jsme opakovaně upozorňovali na levárny, co se na magistrátu a v městských firmách dějí včetně fixlovaní zakázek na IT, které je vaší gescí. Buď jste se na tom podílel nebo jste to celé kryl, abyste si udržel funkci. Měl byste okamžitě rezignovat,“ napsal Ondřej Prokop (ANO) v reakci na Hřibův tweet.

Trestní oznámení podle svých slov „na podobný okruh lidí“ v minulosti podal primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Netuším, zda s tím dnešní zásah souvisí, ale já jsem v minulosti kvůli podezření z korupce na podobný okruh lidí, který je podle médií předmětem dnešního vyšetřování, podal trestní oznámení. Samozřejmě jsem o něm nemohl mluvit, abych nenarušil práci policie,“ napsal dnes Adam Scheinherr na svoje sociální sítě.

Jaká bude budoucnost Petra Hlubučka nastínil zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě). „Co bude dál? Samozřejmé je, že pan Hlubuček musí okamžitě rezignovat. Pokud to neudělá, pak jej odvoláme. A konečně se také v Dopravním podniku zbavíme lidí, kteří tam nemají co dělat,“ napsal na svůj facebookový profil Jan Čižinský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, politika, zásah, magistrát, Praha, dopravní společnost, Petr Hlubuček, Pražský magistrát, úplatek, Deník N, Starostové a nezávislí, Zdeněk Hřib, Národní centrála proti organizovanému zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kancelářích pražského magistrátu zasahovala policie. Hlubuček si měl říct o pětimilionový úplatek  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.