Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na památník na Vítkově někdo nasprejoval xenofobní nápis. Pachateli hrozí rok vězení

Dnes mezi druhou hodinou ranní a půl třetí neznámý pachatel posprejoval památník na Vítkově. Policie případ vyšetřuje pro poškození cizí věci, ale vzhledem k tomu, že podle starosty šlo o xenofobní nápis, bude se policie dál zabývat okolnostmi celého případu.

Rychlé odstranění xenofobního nápisu

O výskytu nápisu na památníku na Vítkově byl jako první ráno informován starosta Prahy 3. „Bezprostředně poté se po obhlídce místa Praha 3 ve spolupráci s Národním památníkem na Vítkově rozhodly, že nechají nápis odstranit,“ popsala ranní situaci pro Pražskou Drbnu mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

Přestože neznámý pachatel posprejoval památník na Vítkově po druhé hodině v noci, už kolem deváté ráno nebyl nápis k vidění. „Dohodli jsme se s panem ředitelem Lukešem a památník už kolem deváté ráno vyčistil antigraffiti tým Prahy 3,“ popsal starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). „Na místo dorazil tým Čisté Trojky a úkon provedl. Vše proběhlo velmi rychle, během jedné hodiny od nahlášení byl nápis z památníku odstraněn,“ doplnila mluvčí Prahy 3.

Policie se případem bude dál zabývat

„Neznámý pachatel vytvořil od 2:00 do 2:30 nápis na kamenném zábradlí památníku Vítkov o velikosti 14 krát půl metru,“ popsal pro Pražskou Drbnu policejní mluvčí Jan Rybanský„Věcí se budeme dále zabývat pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ doplnil.

Praha 3 nechce sdělovat přesné znění nápisu. „Nezlobte se, ale obsah nebudu sdělovat. Přesně o to podobným hlupákům jde. Jednalo se o xenofobní nápis s násilným podtextem v “česko-anglickém” jazyce. Na Národním památníku nemá něco takového co dělat,“ sdělil starosta.

Pokud budou pachatel nebo pachatelé dopadeni, hrozí jim rok ve vězení. „Škoda zatím vyčíslena nebyla, ale okolnostmi případu se budeme dále zabývat, protože právní kvalifikace se může rozrůst,“ uzavřel mluvčí policie Jan Rybanský.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Ptáček

Štítky památník Vítkov, vandal, sprej, xenofobie, Praha, nápis, památník, Vítkov, policie, Národní památník na Vítkově, Drbna.cz, Jiří Ptáček, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Macek

Se mi to odeslalo předčasně. A snad může mít někdo názor, že islám je náboženství, které má prvky omezování svobody skupin i jednotlivců a někdo něco podobného tady nechce. Jiná věc je něco takového někde sprejovat, to je poškozování cizí věci a toto je odsouzeníhodné.

Čtvrtek, 10. června 2021, 18:35Odpovědět

Aleš Macek

Pane Hruška, u nás máme pro toto pojmenování nepřizpůsobiví. I když úplně to nevystihuje. Kousek nápisu značí, že tam bylo cosi o muslimech. Tedy islám.

Čtvrtek, 10. června 2021, 18:30Odpovědět

Marta Lišková

Lubomír Hruška máte pravdu.

Čtvrtek, 10. června 2021, 13:51Odpovědět

Lubomír Hruška

Pane Macku, xenofobie značí strach z cizinců spojený s pocitem ohrožení a nedůvěry. Přílepky "neopodstatněný a bezdůvodný" jsou jen levičácký blábol! Jak byste tedy nazval opodstatněný a důvodný strach z cizinců s pocitem ohrožení a nedůvěry???

Čtvrtek, 10. června 2021, 13:30Odpovědět

Aleš Macek

Xenofobie je neopodstatněný, nebo též bezdůvodný strach. Můj názor je, že o xenofobní nápis nešlo, ať už tam bylo cokoliv.

Čtvrtek, 10. června 2021, 12:15Odpovědět

Petr Ševčík

Pan Tichý nepochybně žije poblíž, a tudíž nápis viděl. Informujte neznalé. Ale xenofobní je také: Cikáni do práce, Stejné sociální dávky všem, Muslimské mešity patří do arabských zemí atd.

Čtvrtek, 10. června 2021, 11:06Odpovědět

Marta Lišková

Michal Tichý: Co tam bylo napsáno?

Čtvrtek, 10. června 2021, 11:06Odpovědět

Aleš Macek

Pane Tichý. Vy víte co tam bylo napsáno, že víte, že se jednalo o xenofobní nápis?

Čtvrtek, 10. června 2021, 10:50Odpovědět

Michal Tichý

Soudruzi náckové, když vám připadá, že mazání hanlivých xenofobních nápisů na národních památnících je Orwel, proč si je nenastříkáte na svoje vlastní baráky - tam si můžete mít cokoliv a všichni normální si budou akorát ťukat na čelo, jací jste pitomci.

Čtvrtek, 10. června 2021, 10:40Odpovědět

anton sochor

Tzv Xenofobie to byl dříve nedostatek internacionálního rozhledu. Rasista to byl imperialistický zaprodanec ( z USA jak jinak ). Nu a čto takoje Mutikulturnoje ? Nu eto tavarišči Socialističešskoje - vot Internacionála je zitřka lidsky rooood . Kupředu levá soudruzi zpátky ni krok. Kdo nejde s námi jde proti nám. Mládí vpřed. My jsme mládež nová mládeř Gottwaldova. Každý černý souduh je náš učitel. Vpřed soudruzi delník nemá vlast.

Středa, 9. června 2021, 11:03Odpovědět

anton sochor

Žižka byl černoch a lgbth - to tam napsat můžete . Zrovinka jste mohli dříve napsat že SSSR je mirova hráz. Ale beda když jste napsali nebo řekli neco co bylo vrchností zakazano - šup do vezení. Nu....vítejte doma-

Středa, 9. června 2021, 10:55Odpovědět

anton sochor

Za protistatní napis do vezení . Takže jak vidite v žádne demokacii nežijete ale stále mate stary dobrý socialismus ...jen není realny ale multikulturní. Konečne každý člen českostánské vlady byl komunista či z komunistické rodiny . Rozporujte ktery ne....smůla co. Sayonara pitomci.

Středa, 9. června 2021, 10:50Odpovědět

Aleš Macek

Jak za totality. Musela se podepsat anticharta, ale co bylo v Chartě napsáno, to se tajilo.

Úterý, 8. června 2021, 21:06Odpovědět

Tomáš Matoušek

Stupidní článek o ho... !!!

Úterý, 8. června 2021, 19:58Odpovědět

Marta Lišková

Houby xenofobní. Není tam nic napsáno. To je provokace.

Úterý, 8. června 2021, 19:03Odpovědět

Lubomír Hruška

Xenofobní nápis, jehož znění nesmíme znát....Orwell by se divil!

Úterý, 8. června 2021, 18:44Odpovědět

Petr Ševčík

Tak pachateli za xenofobní nápis hrozí rok vězení. Kolik asi dostanou ti dva mladíci, kteří málem zabili odpočívajícího pána? Tipuji malá podmínka pro staršího a napomenutí pro mladšího. Nakonec jsmeviděli ty vysoké tresty po napadení na koupališti. A pak prý tady není rasismus. Je, obrovský!

Úterý, 8. června 2021, 15:25Odpovědět

Na památník na Vítkově někdo nasprejoval xenofobní nápis. Pachateli hrozí rok vězení  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.