Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Andrej Babiš mladší promluvil o svém pobytu na Krymu, otci a kauze Čapí hnízdo

Případ Andreje Babiše mladšího podle zjištění serveru iROZHLAS.cz vyšetřuje nový policista. Policie se případem zabývá už více než dva roky, Babiše mladšího se jí dosud nepodařilo vyslechnout. Policisté prověřují jeho dřívější tvrzení, že byl svým ošetřovatelem v roce 2017 zavlečen na Ruskem okupovaný Krym. Rozhovor s premiérovým synem dnes otiskl server Neovlivní.cz. Uvedl v něm, že v kauzách nevypovídal proto, že o to nemá zájem. Po rozhovoru na skrytou kameru před více než dvěma lety se mu ulevilo, zmínil. V rozhovoru tehdy promluvil o svém pobytu na Krymu, otci a kauze Čapí hnízdo. Premiér Andrej Babiš (ANO) věc dnes před odletem do Maďarska odmítl komentovat.

Policie se případem začala zabývat začátkem roku 2019

Andrej Babiš mladší žije dlouhodobě ve Švýcarsku. Policistům se ho podle iROZHLAS.cz nepodařilo vyslechnout. „V současné době se stále čeká na výsledky dožádání do ciziny. A pokud jde o mého klienta: že by bylo nařízeno jeho podání vysvětlení, to není. Nemám o tom žádné zprávy," sdělil iROZHLAS.cz obhájce Babiše mladšího Petr Topinka.

Podle iROZHLAS.cz se změnil vyšetřovatel případu. „Výměna neměla na rychlost trestního řízení žádný vliv," řekl serveru státní zástupce Jan Lelek. Výměna podle něj souvisela se skončením služebního poměru původního zpracovatele. Proč původní detektiv skončil, ale Lelek neupřesnil. Nešlo ale podle něj o nic nestandardního.

Policie se případem začala zabývat zkraje roku 2019 a požádala o pomoc švýcarské úřady. Tamní vyšetřovatelé měli za úkol Babiše mladšího kvůli údajnému zavlečení na Krym vyslechnout. Ovšem za podmínky, že to jeho zdravotní stav umožní, jak upozornil Topinka. „Je tam samozřejmě pořád otázka jeho zdravotního stavu. V žádosti o mezinárodní pomoc byl tento předpoklad, že se to uskuteční jenom, bude-li to možné. Tak nevím, co tam probíhá. A zřejmě to neví ani můj klient, protože mi nic takového nesdělil," dodal. Podle Topinky Babiš mladší počítá s tím, že bude mluvit s policií.

Babiš mladší po dvou letech promluvil

Babiš mladší také po dvou letech promluvil do médií. Serveru Neovivní.cz sdělil, že v kauzách nevypovídal proto, že o to nemá zájem. Potvrdil také, že během rozhovoru, který byl v listopadu 2018 natočen na skrytou kameru, mluvil pravdu a necítil se pod tlakem. „Naopak se mi ulevilo, že jsem to mohl někomu říct," uvedl. Reportéři Seznam Zprávy tehdy vypátrali Babiše juniora ve Švýcarsku. Sdělil jim tehdy, jak ho manžel tehdejší ošetřující lékařky Dity Protopopové Petr Protopopov nedobrovolně odvezl na Ruskem anektovaný poloostrov Krym. Premiér poté uvedl, že jeho syn trpí schizofrenií.

Kriminalisté možné zavlečení Babiše mladšího prověřovali už v roce 2017 poté, co je o tom e-mailem zpravil on sám. Případ ale odložili. Jejich postup poté prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů i vedení pražské policie. Za administrativní chybu si vysloužili kázeňské tresty. Policisté kauzu znovu otevřeli po odvysílání reportáže. Bez toho, aniž vypovídal, uzavřeli kriminalisté také stíhání Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com

Štítky Babiš, kriminalita, Krym, policie, Andrej Babiš ml., rozhovor, Čapí hnízdo, Rusko, Andrej Babiš, ANO 2011, Maďarsko, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrej Babiš mladší promluvil o svém pobytu na Krymu, otci a kauze Čapí hnízdo  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.