Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Prověřování prodeje pozemků u nádraží Dejvice pokračuje

Policejní prověřování prodeje lukrativních pozemků u vlakového nádraží Praha - Dejvice pokračuje. Vyšetřovatelé sice v červnu rozhodli o odložení případu, státní zastupitelství však rozhodnutí zrušilo. Na dotaz to dnes uvedl žalobce Jan Krestýn. Podle dřívějších informací detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují smlouvu, kterou uzavřela Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se společností Amádeus Real podnikatele Václava Klána. Dokument zaručuje firmě právo koupit si pozemky v Dejvicích do roku 2030 za cenu obvyklou.

Na policejní prověřování upozornil loni v srpnu server Euro.cz, o odložení případu informovala Česká televize. Krestýn nyní sdělil, že se policie kauzou dále zabývá. "V dotazované věci policejní orgán v červnu 2020 rozhodl o odložení, jelikož se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Státní zástupce však toto rozhodnutí zrušil, jelikož nebyl dostatečně zjištěn skutkový stav, a následně uložil policejnímu orgánu pokyny k doplnění prověřování. Je tak nadále vedeno prověřování," vysvětlil Krestýn. Podle posledních informací v případu zatím nebyl nikdo obviněn.

Smlouvu za SŽDC podepsal podle Eura dva týdny před svou rezignací tehdejší generální ředitel Pavel Surý. Podle Správy železniční dopravní cesty (nyní Správa železnic) a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) je pro stát krajně nevýhodná. Cena obvyklá za pozemky u metra Hradčanská o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních se podle odhadu úřadu pohybuje mezi 400 až 520 miliony korun. Z otevřené soutěže by však na základě odhadů mohla SŽDC dostat až miliardu korun, uvedl server.

Amádeus Real: O nic trestného nešlo

ÚZSVM kvůli smlouvě podal trestní oznámení. SŽDC zase napadla platnost smlouvy u soudu. Dokument, který strany uzavřely předloni v únoru, chtělo nové vedení Správy železniční dopravní cesty vypovědět. Jednání s developerem ale k dohodě nevedla. Smlouva byla podle vedení správce železnic uzavřena v rozporu se zákonem o privatizaci, protože ji neschválila vláda.

Firma Amádeus Real dříve uvedla, že je přesvědčena, že se ničeho nezákonného nedopustila. Ze smlouvy podle ní jednoznačně vyplývá, že výsledná cena v době předpokládaného prodeje pozemků nemůže být pro stát nevýhodná. Bude na tržní bázi a určí ji znalec zvolený Správou železnic.

Server Euro loni také napsal, že mezi vyslechnutými a zároveň podezřelými osobami jsou kromě Klána také Surý či někdejší náměstek pro majetek SŽDC Tomáš Drmola, který podle webu odpovědnost za smlouvu odmítá. Podle něj zadali právníci SŽDC zpracování smlouvy známému pražskému advokátovi Janu Křížovi. Kříž tvrdí, že dostal na zpracování smlouvy zadání od vedení SŽDC.

Na atraktivních pozemcích nedaleko Pražského hradu můžou v budoucnu vzniknout byty, kanceláře nebo obchody. Parcely u dejvického nádraží jsou pro Správu železnic klíčové kvůli připravované trati z Prahy do Kladna.

Autoři | Foto cs:ŠJů / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Štítky ČR, kriminalita, reality, železnice, SŽDC, Praha, Správa železniční dopravní cesty, pozemek, Dejvice, Národní centrála proti organizovanému zločinu, AMÁDEUS REAL, a.s., Václav Klán, Státní zastupitelství ČR, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkovýc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prověřování prodeje pozemků u nádraží Dejvice pokračuje  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.