Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Požár hybridního BMW v Čestlicích. Luxusní automobil musí hasiči ochlazovat několik dní

Jak velký problém může být požár automobilu s elektrickým pohonem se přesvědčili ve středu večer hasiči z Prahy a středních Čech. Několik jednotek v půl deváté večer vyjíždělo k hořícímu hybridnímu BMW v autoservisu v Čestlicích. Plameny se sice podařilo uhasit během chvíle, kvůli zabránění dalšímu hoření teď musí být luxusní automobil umístěn několik dní v kontejneru s vodou.

„Jednotky průběžně vozidlo ochlazovaly na volném prostranství. Pak bylo za pomoci jeřábu přemístěno do kontejneru a následně zalito vodou, aby nemohlo dojít k dalšímu nežádoucímu hoření a přitom bylo stále ochlazováno. Takto ponořené musí zůstat několik dní, proto byla na místě stanovena dohlídka v podobě dobrovolné jednotky obce Čestlice a profesionální jednotky ze stanice Říčany,“ shrnula mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

O požáru se hasiči dozvěděli v půl deváté večer. „Volající uvedl, že v dílně hoří auto, které je na elektrický pohon, a plameny šlehají zpod vozidla,“ dodala mluvčí hasičů.

Hasiči se nejprve snažili uhasit plameny hasícími přístroji, poté podložili kola klíny kvůli lepšímu přístupu k podvozku.

„Automobil poté bylo možné za pomoci navijáku vytáhnout ven mimo budovu, kde probíhalo dohašování a ochlazování. Protože šlo o automobil s elektrickým pohonem, vyžádal si velitel zásahu na místo ze stanice Mladá Boleslav speciální kontejner na hašení pneumatik a elektromobilů,“ shrnula Fliegerová.

Podle odborníků příčinou požáru elektromobilů je hořčík a mangan, zápalnou šňůru jim zajistí lithium, ve kterém dojde ke zkratům mezi katodou a anodou. Hořčík se v bateriích nachází v podobě velmi tenké, snadno vznětlivé fólie, k vznícení obyčejně dojde při nadměrném zahřátí.

Ohodnoť článek

Foto HZS Středočeského kraje

Štítky Praha, Čestlice, požár, elektromobil, hybrid, BMW, kontejner, elektrický pohon, Středočeský kraj, Říčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Požár hybridního BMW v Čestlicích. Luxusní automobil musí hasiči ochlazovat několik dní  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.