Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V prodejně nakladatelství Naše vojsko zasahovala policie. Odnášela kalendáře s nacistickými pohlaváry

Policie dnes odpoledne zasahovala v prodejně nakladatelství Naše Vojsko v pražské čtvrti Smíchov. Deníku N to potvrdila mluvčí policie Eva Kropáčová. „Provádíme úkony trestního řízení v jedné prodejně na Smíchově. Víc vám říci nemohu,“ řekla redakci. Nakladatelství se dostalo do střetu se zákonem už poněkolikáté. Policie podle všeho tentokrát v budově zasahovala kvůli předmětům s nacistickými symboly.

Celou kauzu rozpoutaly nástěnné kalendáře s portréty nacistických pohlavárů. Nejprve předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma podal trestní oznámení na nakladatelství pro propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka.

„Státní zastupitelství pro Prahu 5 mě právě informovalo, že moje trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů osobami jednajícími za nakladatelství Naše vojsko bylo postoupeno k šetření policejnímu orgánu Policie ČR,“ napsal na svůj twitterový účet během úterního dopoledne Michal Klíma. O pár hodin později se v prodejně na Smíchově objevilo několik policistů, kteří zabavili kontroverzní předměty.

Výpověď z nájmu

Na konci května dostala výpověď z nájmu prodejna stejné společnosti, která sídlila na Praze 5 v prostorách Domu dětí a mládeže. „Delší dobu jsme rozhořčeni sortimentem, který nakladatelství nabízí. Považujeme ho za krajně nevhodný. Navíc prodejna funguje v Domě dětí a mládeže, kam děti denně chodí do zájmových kroužků,“ uvedla starostka Renáta Zajíčková (ODS) s tím, že se na radní i zastupitele opakovaně obraceli rodiče s dotazy, jak je možné, že se v budově, patřící hlavnímu městu, propagují a prodávají předměty se symboly nacizmu a dalších totalitních režimů. „Proto jsme se obrátili na magistrát s žádostí o ukončení nájemní smlouvy a povedlo se,“ dodala Zajíčková.

Jedinou kamennou prodejnu provozuje na uvedené adrese nakladatelství Naše vojsko. Nabízeným sortimentem, kterým jsou třeba hrníčky a trička s portréty nacistických i komunistických pohlavárů jako Hitler, Göring, Heydrich, Stalin či Lenin nebo kniha Mein Kampf, se již v minulosti zabývala policie. Případ však uzavřela s tím, že se trestný čin nestal.

Osobností třetí říše

V květnu podal trestní oznámení kvůli kalendáři s portréty osobností třetí říše pro rok 2021, které vydalo nakladatelství Naše vojsko, předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Společnost podle něj porušila zákon, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka.

„Považuji za zcela neúnosné, že se u nás i v roce 75. výročí porážky nacismu legálně veřejně propagují představitelé nacismu,“ uvedl Klíma.

Kalendář vyvolal velkou vlnu kritiky také na sociálních sítích. „Jsem v šoku a znechucený z toho, že se takový kalendář s fotografiemi nacistických válečných zločinců prodává,“ napsal na twitteru izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron. Ke kritice se připojil i německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. „Předměty, které oslavují ty nejhorší zločince v lidské historii, nelze tolerovat. Nedokážu pochopit, že někdo vyrábí, prodává nebo si kupuje takový odpad. Jsem rád, že se v České republice, která toho za nacistů tolik vytrpěla, rozpoutala diskuse ohledně toho, jestli podobné věci chcete dále tolerovat,“ uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, Naše vojsko, obchod, výpověď, Hitler, Policie ČR, policie, Smíchov, Michal Klíma, portrét, trestní oznámení, Deník N, Česko, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prodejně nakladatelství Naše vojsko zasahovala policie. Odnášela kalendáře s nacistickými pohlaváry  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.