Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V kauze nošení hidžábu ve škole stažena žaloba, škola je proti

Muslimka, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek, vzala zpět svou žalobu. Loni v prosinci přitom uspěla u Nejvyššího soudu. Důvodem stažení žaloby jsou podle Deníku N neustálé nenávistné útoky. Škola podle ředitelky Ivanky Kohoutové ale se zpětvzetím žaloby nesouhlasí, sdělil její advokát Radek Suchý. Do konce týdne o tomto jejím rozhodnutí vyrozumí soud s patřičným odůvodněním, dodal.

Informaci o zpětvzetí žaloby obdržel advokát dnes od Obvodního soudu pro Prahu 10. "Zároveň byla žalovaná, tedy Střední zdravotnická škola vyzvána, aby se ve stanovené lhůtě vyjádřila, zda se zpětvzetím žaloby souhlasí. Pokud totiž z vážných důvodů ostatní účastníci se zpětvzetím žaloby nesouhlasí, tak soud dle občanského soudního řádu rozhodne, že zpětvzetí návrhu není účinné," uvedl Suchý.

Spor začal v roce 2013. Somálská dívka chtěla na pražské Střední zdravotnické škole v Ruské ulici nosit hidžáb, tedy šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. Somálka tvrdila, že školu opustila poté, co ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si hidžáb při teoretické výuce sundala. V roce 2016 studentka školu zažalovala, domáhala se omluvy a 60 tisíc korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 ani Městského soudu v Praze neuspěla. Nejvyšší soud ale loni v prosinci rozhodl, že zákaz muslimského šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl. ČR podle něj nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Obvodní soud se tak má případem zabývat znovu.

Ke zpětvzetí žaloby vedla studentku podle její advokátky Radky Korbelové Dohnalové obava z dalšího možného pronásledování, kterému byla v důsledku podání žaloby v posledních letech vystavena. "Čelila vyhrožování, dehonestaci, setkala se s obtížemi při hledání bydlení a zaměstnání," sdělila Deníku N advokátka.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky ČR, školy, soud, islám, žaloba, hidžáb, šátek, Nejvyšší soud České republiky, Případ hidžábu na Střední zdravotnické škole v Praze, Deník N, Praha, Městský soud v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze nošení hidžábu ve škole stažena žaloba, škola je proti  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.