Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Policie viní tři lidi kvůli těžbě kamene v lánské oboře

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu začali stíhat tři lidi kvůli těžbě kamene v lánské oboře. Podle obvinění tam vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu za nejméně 1,35 milionu korun. Mezi obviněnými je i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Balák je od roku 2017 stíhaný i v kauze zmanipulování veřejné zakázky lánské lesní správy, která je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. Zakázka se týkala opravy svahu u vodní nádrže Klíčava. Vinu v této kauze Balák již dřív odmítl. Aktuální stíhání pak označil za nesmysl.

"My jsme proti tomu podali stížnost. Předpokládám, že to bude z jejich strany ukončeno. Je to stále stejná zakázka. Je věc státního zastupitelství, že to administrativně rozšířili o další věc," řekl webu Balák.

"V souvislosti s těžbou kamene v lánské oboře byly obviněny tři fyzické osoby ze spáchání zločinu zpronevěry a účastenství na tomto zločinu ve formě organizátorství, respektive pomoci. Příslušná trestní sazba je dva až osm let odnětí svobody, výše způsobené škody je nejméně 1 350 000 korun," řekl Aktuálně.cz státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiří Pražák. Jména obviněných ale nekomentoval.

Podle zdrojů Aktuálně.cz policisté v případu argumentují sérií důkazů, mimo jiné znaleckými posudky, podle kterých Balák vytěžil výrazně více kamene, než je uvedeno ve smlouvách o jeho prodeji. Lesní správa Lány je podle webu uzavřela s kladenskou firmou Energie - stavební a báňská, která je spolu s Balákem stíhaná i v kauze týkající se zakázky na zpevnění vodní nádrže Klíčava.

Policie v souvislosti se zakázkou ohledně Klíčavy zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Zakázku prováděly firma Energie - stavební a báňská a společnost Syner. Podle médií je druhým obviněným ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky jeden z Balákových spolupracovníků. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář loni v souvislosti s návrhem na obžalobu stíhaných uvedl, že chce ctít presumpci neviny a svého podřízeného Baláka neodvolá.

Lesní správa Lány se stará téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též lánská obora.

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky ČR, kriminalita, prezident, lesy, těžba, Lány, Aktuálně.cz, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Klíčava, Energie - stavební a báňská a.s., Vratislav Mynář, Jiří Pražák, Syner, Státní zastupitelství ČR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polici viní tři lidi kvůli těžbě kamene v lánské oboře  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.