Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Neděle 11. srpna 2024  |  Svátek má Zuzana
Bez reklam

Sněmovna ustanovila vyšetřovací komisi ke střelbě na FF UK. Povede ji Pavel Kašník

Sněmovní vyšetřovací komisi k loňské tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) povede Pavel Kašník (ODS), člen bezpečnostního a mandátového a imunitního výboru. Zvolilo ho dnes plénum dolní komory. V tajné volbě byl jediným kandidátem a získal hlasy 147 ze 169 poslanců, kteří se výběru zúčastnili. Zvolením předsedy komise zahájila činnost. Na dnešní úvodní schůzi členové zvolili místopředsedy Jiřího Maška (ANO) a Petra Letochu (STAN) a vyžádali si od různých institucí písemné materiály a jména lidí, které pozvou k výslechu. Komise se opět sejde začátkem září.

Kašník novinářům řekl, že komise bude jednat v neveřejném režimu. Bude se zabývat nejen činností policie, ale zhodnotí podle něj také osobu pachatele a jeho okolí, bude se věnovat i filozofické fakultě a vyhodnocovat zásah zdravotnických záchranářů a hasičů. Písemné materiály by komise měla mít podle předsedy v polovině srpna, pak se s nimi budou členové seznamovat. Mašek doplnil, že komise předběžně plánuje 12 schůzí.

Komise je desetičlenná. Vedle Kašníka, Maška a Letochy budou prověřovat okolnosti útoku na fakultě, při němž zemřelo 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno, Helena Válková (ANO), Karel Haas (ODS), Martin Exner (STAN), Radek Koten (SPD), Michael Kohajda (KDU-ČSL), Michal Zuna (TOP 09) a Klára Kocmanová (Piráti). Členy zvolila dolní komora podle návrhů klubů v úterý.

Komise zřízená z podnětu ANO bude mít na svou činnost půl roku od založení koncem června. Členové mají podle sněmovního zadání zmapovat tragické události od rána 21. prosince 2023 do konce zásahu složek integrovaného záchranného systému, zejména policie, a mají zásah vyhodnotit. Zabývat se budou možnostmi zlepšení komunikace a policejních takticko-operačních postupů. Komise má také sestavit náměty legislativních změn pro rychlejší a účelnější nasazování policejní a zpravodajské techniky s cílem rychlejšího odhalení možného pachatele.

Útok na filozofické fakultě spáchal podle policistů její student. Pachatel, který podle policie předtím zavraždil muže a kojence v Klánovickém lese na okraji Prahy a svého otce v Hostouni na Kladensku, spáchal po útoku na univerzitě sebevraždu. Policie proto případ odložila, ještě jej přezkoumá státní zastupitelství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FF UK

Štítky sněmovna, kriminalita, policie, školy, vysoké, komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Jak ji vede kdokoliv z pětikolky, Rakušan přece zakázal zveřejnit pravdu a všichni pod ním, tedy z pětikoalice, musejí povinně lhát dál. To je k ničemu. Pravdu chce veřejnost znát. V podstatě už ji dlouho zná, ale chce slyšet kdo konkrétně pochybil v zadávání rozkazů policii.

Neděle, 14. července 2024, 12:20Odpovědět

Sněmovna ustanovila vyšetřovací komisi ke střelbě na FF UK. Povede ji Pavel Kašník  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.