Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policisté zadrželi další skupinu osob, která si internetovými podvody přišla na 200 tisíc korun

Tři cizinci nejprve poškozené kontaktovali SMS zprávou, ve které se vydávali za zástupce přepravní společnosti. Když jim oslovení na zaslaném odkazu sdělili informace o platební kartě, skupina pachatelů platební kartu zkopírovala a využívala jí k nákupům luxusních parfémů a oblečení, dokud nedosáhli limitu na kartě. V takovém případě si vyhlédli novou oběť u které postup opakovali. Policie v souvislosti s případem nabádá k opatrnosti.

V polovině ledna si trojice pachatelů vyhlédla první oběť, které zaslala podvodnou SMS. Součástí zprávy byl webový odkaz, na kterém měla oběť vyplnit své platební informace kvůli údajným problémům s doručením balíčku. Webový odkaz poškozené nepřišel nijak podezřelý, webová stránka se jí jevila jako oficiální a proto postupovala podle instrukcí a nevědomky tak s pachateli sdílela údaje ke své platební kartě. Žena dokonce i potvrdila výzvu k autorizaci, která jí chvíli po vyplnění dotazníku přišla na telefon. Tím pachatelé získali plnohodnotnou kopii její karty. 

Trojice mužů utratila 200 tisíc korun za parfémy, oblečení a včeře v restauracích

„Během následujících tří dnů provedli prostřednictvím duplikátu karty celkem dvaadvacet transakcí na různých nákupních portálech a tím poškozené šestačtyřicetileté ženě z účtu zmizelo přes 80 tisíc korun, aniž by o tom jakkoliv věděla,“ popsal jednání pachatelů mluvčí policie Richard Hrdina. Poškozená měla naštěstí na kartě nastavený limit. Jakmile byla karta pro pachatele nepoužitelná, přesunuli se k další oběti.

„Ihned poté, co jim duplikovaná karta přestala fungovat, oslovili stejným způsobem další ženu a ta také bez jakéhokoliv podezření zadala do odkazu všechny údaje ke své platební kartě. Ve svých nákupech tak podvodníci mohli pokračovat dál a duplikátem karty si platili například značkové oblečení, parfémy, ale nepohrdli ani večeří v luxusní restauraci,“ řekl Hrdina. Jednatřicetileté žena tak přišla o 120 tisíc korun.

Chránit se proti duplikaci karty lze snadno

Policistům se podařilo trojici vystopovat podle registrační značky vozidla, kterým se pohybovali po městě. Při domovní prohlídce policisté našli s luxusními parfémy a oblečením i mobilní telefony a sim karty, které měli pachatelé připraveny pro další podvody a krádeže. „Trojice cizinců je podezřelá ze spáchání trestného činu podvod, za což jim v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Rozhodnutím soudce jsou dva z nich stíháni vazebně,“ dodal mluvčí.

Policie upozorňuje, že takovým případům se dá velmi snadno zabránit. Stačí se řídit základním pravidlem, že informace k platební kartě nikdy nezadáváme do podobných odkazů. Zásadní je také vždy ověřovat všechny informace, které k takové výzvě máme. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky podvod, sms podvod, krádež, dopravní společnost, policie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zadrželi další skupinu osob, která si internetovými podvody přišla na 200 tisíc korun  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.