Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bývalý český voják uprchl na Ukrajinu bojovat za Rusko. Dostal výjimečný trest

Za aktivní zapojení do bojů na Ukrajině v řadách proruských separatistů mezi lety 2014 a 2018 dnes odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil bývalému vojákovi Martinu Sukupovi výjimečný trest 21 let vězení. Pravomocně ho uznal vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž je stíhán jako uprchlý. Odvolací soud se případem zabýval podruhé, původně muži trest snížil na čtyři roky. Verdikt ale na základě dovolání státního zástupce zrušil Nejvyšší soud.

Podle předsedy odvolacího senátu Vladimíra Stiboříka nebylo pochyb o tom, že se žalovaný skutek stal a dopustil se ho právě Sukup. „Trest uložený v této výměře je trestem správným, trestem zákonným," vysvětlil, proč verdikt Městského soudu v Praze potvrdil. Pokud by se Sukup vrátil do Česka, bude moci požádat o nové projednání svého případu. V novém hlavním líčení ho soud nemůže potrestat přísněji než v původním.

Sukup byl v roce 1997 propuštěn z české armády. Podle rozsudku v úmyslu aktivně podpořit separatistické skupiny na východě Ukrajiny v červnu 2014 vycestoval do oblasti Doněcka, kde se nechal vyzbrojit a vystrojit a aktivně se zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám. Na různých pozicích ve vojenských strukturách takzvané Doněcké lidové republiky působil podle státního zastupitelství minimálně do května 2018. Jeho další osudy jsou neznámé.

Sukupova obhájkyně v minulosti za svého klienta odmítla vinu. Trestné činy se podle ní nepodařilo prokázat. Obžaloba podle obhájkyně vychází pouze z novinových článků a Sukupových vyjádření na sociálních sítích. V odvolání dnes advokátka žádala, aby se případ vrátil k pražskému městskému soudu k novému projednání.

Vrchní soud se případem poprvé zabýval loni v prosinci, tehdy muže potrestal čtyřmi lety vězení na účast na nestátní ozbrojené skupině, za kterou hrozí nejvýše pětiletý trest. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ale není důvod Sukupovo jednání nepostihnout podobně jako u ostatních, již odsouzených účastníků bojů na straně proruských separatistů. „Ztotožnili jsme se se závěry Nejvyššího soudu, který potvrdil, že byl správný právní názor soudu prvního stupně a obžaloby," uvedl dnes Stibořík.

České soudy řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Například uprchlý Martin Kantor by si měl odpykat 20 let, Bělorusa Alexeje Fadějeva soudy potrestaly 21 lety.

Doněcká a Luhanská oblast leží na východě Ukrajiny. Konflikt tam vypukl na jaře 2014. Proruští separatisté vyhlásili samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ukrajina a Západ obviňovali z vojenské podpory separatistů Rusko, Moskva to dlouho popírala. Loni v únoru ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a separatisté bojují po jejím boku. Rusko nyní pokládá obě republiky za součást svého území.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gertrud Zach, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky Ukrajina, soud, boje, terorismus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Šidlo

Ukrajina není v EU ani v NATO, jsou to pohrobci Bandery a Hitlera, že od roku 2014 vraždili rusky mluvící civilisty tak bylo vše v pořádku až se začali likvidovat ukrajinští vrazi tak EU a naši dobroserové v čele s Pjotrem Nutellovičem Fialským a pětimafii se můžou přetrhnout v podpoře fašisty Zelenského a kriminalizaci názorů, každý “nekorektní” názor, byť správný a logický, se stal názorem extrémistickým a společenské “normy” začali přetvářet nemocní duchem,

Neděle, 7. ledna 2024, 14:45Odpovědět

Miroslav Chmelíček

Ty seš v rusku, viď vaňku vaňkoviči.

Neděle, 7. ledna 2024, 13:54Odpovědět

Martin Vaněk

Zkontaktujte svého ošetřujícího lékaře, ať vám upraví medikaci.´:-)

Neděle, 7. ledna 2024, 20:14Odpovědět

Martin Vaněk

To jsem zvědav, až přijede na ruském tanku osvobodit tuto fašistickou kolonii mj. i od justiční mafie, kam se asi hrdinové soudci a SZ poschovávají... :-)

Úterý, 19. prosince 2023, 20:52Odpovědět

Bývalý český voják uprchl na Ukrajinu bojovat za Rusko. Dostal výjimečný trest  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.