Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Seniorka skočila na lep podvodníkům. Dobrovolně jim poslala téměř pět a půl milionu korun

Kriminalisté řeší další podvod falešných bankéřů, kteří vylákali peníze z důvěřivé seniorky, která jejich legendám uvěřila. Poškozená jim dobrovolně poslala téměř pět a půl milionu korun, které postupně vložila do bitcoinmatu. Pachatelům teď hrozí až osm let vězení.

Kriminalisté vyšetřují další případ, během kterého podvodníci vylákali z ženy její úspory. Důvěřivá seniorka, ročník narození 1945, jim poslala téměř pět a půl milionu korun.

„Oznamovatelku v polovině října kontaktovala falešná bankovní úřednice paní Š. z Liberce ohledně čtvrt milionového úvěru, který si oznamovatelka prý chtěla vzít a kvůli kterému měla být i osobně na pobočce v Liberci. Falešná úřednice dodala, že v listinách vidí další její žádost o úvěr tentokrát na pobočce v Teplicích z konce září. Následně přidala trumfy v podobě jména, příjmení poškozené i čísla jejího občanského průkazu, které měla při úvěrech uvést. A pokud poškozená nikde nebyla, jak sama uvádí, tak se bude jednat o trestný čin, poté byl telefonát ukončen,“ popsal začátek podvodu policejní mluvčí Jan Rybanský.

Poškozená podvodnici na telefonu uvěřila, že by její peníze mohly být v ohrožení a čekala, co se bude dít. Během okamžiku ji kontaktoval muž, který se představil jako pracovník bezpečnostního oddělení banky pan Tomáš a seniorce sdělil, že se dozajista jedná o trestný čin zneužití bezpečnostních údajů. Navíc jí poskytl radu, aby prý o peníze nepřišla.

„Žena uvěřila podruhé a s Tomášem přes telefon ochotně spolupracovala. Poradil, aby si nainstalovala aplikaci Viber, prostřednictvím které budou komunikovat, a hovor ukončil. Po chvíli volal ze stejného čísla jiný muž, který se představil jako David a uvedl, že Tomáš se musí věnovat jiné zákaznici se stejným problémem. David mluvil perfektně česky a navrhl ženě dvě možnosti. Buď si zablokuje účty, ale odblokování muže trvat sedm měsíců až sedm let, než se to všechno vyřeší, anebo vybere všechny peníze a bude je posílat přes bitcoinmat do centrály, která za tímto účelem vytvoří reverzní účty na poškozenou. Ty pak prověří bankéř s prověrkou číslo tři a následně jí budou vráceny na účet i s úroky. Žena uvěřila potřetí, a protože bez peněz být nemohla, vybrala si raději druhou možnost,“ popsal mluvčí.

Během následujících dnů žena podvodníkům odeslala přes bitcoinmat téměř pět a půl milionu korun, a to za telefonní asistence pana Davida, který ji instruoval a posílal prostřednictvím Viberu další a další QR kódy. Když došlo k překročení finančního limitu u jednoho bitcionmatu, poslal seniorku vkládat peníze do dalšího v jiné části Prahy.

Policie případ prověřuje pro podezření z trestného činu podvod, za což hrozí pachatelům až osmiletý pobyt za mřížemi.

Prevencí je mít na paměti, že zaměstnanci v bankovnictví prostřednictvím mobilních aplikací nekomunikují, stejně tak nikdy nepožadují provést podobné transakce ani zrušení účtu a vložení peněz do automatů.

Ohodnoť článek

Foto Pexels.com

Štítky podvod, bitcoin, policie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

Lidé byli a jsou stále nepoučitelní.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 19:59Odpovědět

Seniorka skočila na lep podvodníkům. Dobrovolně jim poslala téměř pět a půl milionu korun  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.